Bekerblamage in plaats van revanche voor IFC

Tekst: Cees van Heeren

Wie van de IFC supporters gedacht had, dat IFC na de nederlaag vorige week tegen de rode lantaarn in de hoofdklasse competitie, in de beker een dijk van een wedstrijd zou spelen, kwam bedrogen uit. Het in de middenmoot van de derde klasse uitkomende Oosterhout schakelde IFC roemloos uit via 2-1 nederlaag.

Vijf seizoenen geleden werd IFC in het bekertoernooi –na strafschoppen- ook al uitgeschakeld door deze bescheiden derde klasser. In zijn wijsheid had de staf/trainer besloten om niet in zijn sterkste opstelling deze bekerwedstrijd te spelen, maar alle normaal gesproken reserves een basisplaats te gunnen.
Het gevolg was een signaal van het niet serieus nemen van deze officiële wedstrijd, waardoor de juist relatief zwakkere tegenstander gesterkt werd in de overtuiging, dat er wellicht een stunt inzat en dat de eigen IFC spelers het duel ook als onbelangrijk gaan zien.
Overigens zouden ook deze reserves waaronder de ex-prof Michael Potkamp aangevuld met een aantal basisspelers zoals Perry van Eijken en Hermon Tekleab ook gewoon redelijk eenvoudig moeten kunnen winnen van een ploeg die drie klassen lager uitkomt.

Op het mooie complex met goed kunstgras in Oosterhout was het de thuisploeg, die na nog geen kwartier spelen op een voorsprong kwam. Hoewel de ver uit zijn doel gekomen keeper Davey van Pelt nog wel een hand tegen de boogbal van Kolkert (ex. Dongen) kreeg rolde de bal langzaam het doel in 1-0. Een kwartier later was onze keeper wel op zijn post bij een inzet. Met nog een kleine tien minuten op de klok in de eerste helft veroverde Elson do Rosario Almeida de bal op het middenveld en stelde vervolgens Joey Grootenboer in staat de gelijkmaker te scoren 1-1. Zijn 10e officiële doelpunt voor IFC. Op slag van de rust mikte Mitchel Ott nog over voor het vrij inspiratieloos spelende IFC.

Bij de start van de tweede helft was verdediger Amir Mahmoudian achter gebleven in de kleedkamer en voor hem kwam met Danny Sllingerland –normaliter aanvoerder- een speler in het veld, die wel elan en vuur in het Ambachtse spel bracht. IFC zocht daarbij nadrukkelijk de aanval en bracht later in de loop van de tweede helft met Everon Pisas en Yoeri Rombouts een kwaliteitsinpuls. Ook kreeg IFC wel degelijk kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, Zo raakte Slingerland met een directe vrije trap slechts de lat en mikte dezelfde speler een keer te hoog en in de laatste tien minuten nog een keer naast. Ook voorkwam doelman Everduim van de gastheer een huldiging van Potkamp en had daarbij geluk, dat de bal uit de rebound via het gezicht van Pisas niet in, maar over zijn doel verdween.
Hoewel de thuisteam nadrukkelijk naar adem hapte en maar zeer sporadisch nog een counter kon opzetten, waren hun het wel die scoorden. Met de wedstrijdklok op 89 gespeelde minuten volgde zo´n aanval en uit een voorzet van hun linkerkant kopte de ingevallen Boateng raak 2-1.
In de blessuretijd lukte het IFC ook niet meer om tot scoren te komen en een penalty wegens een handsbal kregen ze ook niet, wegens geconstateerd buitenspel.
Waar de thuisclub van het bestuur drank kreeg aangeboden om de verrassende overwinning te vieren, zocht IFC met het schaamrood op de kaken zijn kleedkamer op.

Voor IFC dus geen vervolg in het bekertoernooi met mogelijke thuiswedstrijden tegen aantrekkelijke tegenstanders in het verschiet, die omzet in de kantine opleveren. Het bereiken van de halve finales in dit district bekertoernooi (voor een hoofdklasser op zich niet onrealistisch) en daarmee plaatsing voor (de voorronde van) de TOTO KNVB beker, blijft daarom utopisch.

Het voordeel van deze bekerblamage is wel, dat IFC zich nu geheel kan richten op de hoofdklasse competitie. Op zondag 24 november vervolgt IFC daarin thuis tegen UDI´19, aanvang 14.00 uur.

Oosterhout – IFC: 2-1 (1-1).
14. 1-0 Tom Kolkert, 36. 1-1 Joey Grootenboer en 90. 2-1 Eric Boateng.
Opm. Het arbitrale trio bestaande uit scheidsrechter K. Mandemakers uit Waalwijk bijgestaan door dhr. R. Klaassen en dhr. M. van de Sande gaf in totaal zes gele kaarten.
Spelers IFC: Davey van Pelt; Esey Kiflom Tsegay, Amir Mahmoudian (46. Danny Slingerland), Hermon Tekleab, Perry van Eijken, Michael Potkamp, Mitchel Ott (60. Everon Pisas), Stephen Emelina (78. Yoeri Rombouts), Achraf el Hajouti, Elson do Rosario Almeida en Joey Grootenboer.