Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

WAT KUNNEN WE LEREN VAN CAMPINGVOETBAL?

Zijn mailtje bracht mij terug in de tijd. Naar onze lange zomervakanties op de camping, waar we avonden achtereen voetbalden, totdat we de bal echt niet meer konden zien. Geen scheids of ouder die zich ermee bemoeide. Samen beslisten we over doelpunten, uitballen en overtredingen.

Dit korte bezoekje aan memory lane bracht ik, nadat Gerrit Rietveld mij berichtte over zijn eigen vakantie in Frankrijk. Gerrit is projectleider van de KNVB en nauw betrokken bij de introductie van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen Onder 8 en 9, die vanaf aanstaand weekend landelijk worden ingevoerd. Hij vertelde over de geweldige tijd die hij had beleefd met zoon- en dochterlief. “Iedere avond zag ik op de camping hetzelfde fantastische fenomeen,” schrijft Gerrit. “Grote groepen kinderen kwamen samen om te voetballen met een plezier, dat is niet meer normaal.” Wat hem dit jaar extra opviel, was hoe de voetballertjes problemen oplosten. “Af en toe was het zo druk op het veld, dat de kinderen uit zichzelf kleinere teams gingen samenstellen. Waarna de spelers die niet meteen het veld in konden, braaf op hun beurt wachtten langs de lijn. Bij twee doelpunten was het wisselen.”

Het campingvoetbal zette Gerrit Rietveld opnieuw aan het denken, vertelde de projectleider in zijn mail. Hij stelde zichzelf de vraag (en mij) of we deze voetbalbeleving niet nog meer konden doortrekken naar het clubleven, met als belangrijkste gedachte, dat ouders – net zoals op de camping – een praatje met elkaar maken en een gesprekje met de vaders en moeders van de tegenstander aanknopen. “Zo kunnen we samen genieten van onze kinderen en hoeft niemand zich met het spel te bemoeien.”

Goed idee, toch zijn we daarmee ook bij een teer punt beland: de houding van volwassenen in het jeugdvoetbal. Willen ouders, trainers en spelbegeleiders werkelijk zien, dat het plezier én de ontwikkeling van de kinderen bij de nieuwe spelvormen voorop komen te staan? Beseft men voldoende wat het betekent om geen ranglijsten meer bij te houden en zonder scheidsrechter te spelen?

Dat blijft de vraag. Daarom zullen we in de komende weken alle betrokkenen bij de teams Onder 8 en 9 blijven informeren over de nieuwe spelregels en KNVB-mensen gaan de komende weekenden bij veel verenigingen helpen om de introductie vloeiend te laten verlopen.

Aan de kinderen zal het niet liggen. Zij zullen opgaan in het spel en straks niets liever willen dan de volgende wedstrijd spelen. Net als ik. Ik kon niet wachten tot de avond viel op de camping. Het moment waarop je de sterren van de hemel mocht schoppen en je je ouders, zittend op hun klapstoeltjes, zag lachen met de andere vaders en moeders. Hun redenatie was universeel en eenvoudig: ‘Als de kinderen het leuk hebben, hebben wij het ook naar onze zin.’

Veel plezier en geniet ervan.