Een wedstrijd om snel te vergeten

tekst: Cees van Heeren

In een voorafgaand als belangrijk geziene thuiswedstrijd, maakte IFC geen beste beurt. Het werd een terechte 0-5 nederlaag tegen een beter en in ieder geval efficiënt afwerkend Baronie.
Een teleurstellend resultaat derhalve en anders dan gehoopt zal er toch nadrukkelijk naar beneden moeten worden gekeken. Het verschil met de ploeg Baronie, die op de 13e en nacompetitieplaats voor degradatie staat, bedraagt immers nu nog maar slechts drie punten.

Trainer Virgil Breetveld kon voor deze wedstrijd niet beschikken over Stephen Emelina en Jeremey Hensen. In vergelijking met de laatste wedstrijd van twee weken geleden thuis tegen Halsteren keerde Marco Bouwman terug in de verdediging. Achraf el Hajouti begon als wisselspeler.

Baronie begon fel aan de wedstrijd met veel druk naar voren en in de derde minuut greep de verdediging van de verdediging niet in en kon Eugenia van redelijk dichtbij de 0-1 op het scorebord zetten. Enkele minuten later bij een diepe bal op Tjien-Fooh voorkwam keeper van Davey van Pelt al een nieuwe tegentreffer. Na een voorzet vanaf de rechterkant bracht een vijftal minuten later Richardson het verschil wel op twee 0-2. Nadat aanvoerder Danny Slingerland de bal uit een vrije trap in de ballenvanger schoot was het iets over halfweg de eerste helft Tjien-Fooh, die voor de 0-3 ruststand zorgde.

Als IFC bij de start van tweede helft al dacht wellicht terug in de wedstrijd te kunnen gaan komen, dan kon die gedachte al na enkele minuten spelen definitief de ijskast in. De van Kozakken Boys gehuurde Eugenia troefde Edison Warner af en legde de bal terug op de rand 16 meter, waar de inkomende Tjien-Fooh met zijn schuiver de wedstrijd definitief in het slot gooide.
Hierna geloofde Baronie het grotendeels wel en mocht IFC nog nadrukkelijker balbezit hebben. Het baltempo was en bleef echter traag, waardoor de gasten alle gelegenheid kregen om verdedigers goed te staan. Illustratief voor het spel van de Ambachters was, dat pas na 65 minuten spelen de ingevallen Billy Nzojyibwami voor het eerst in deze wedstrijd doelman Van Oorschot van Baronie tot een redding dwong bij een schot in de korte hoek. Na een pass van de ingebrachte Den Tiender scoorde een andere invaller Linkers ruim een kwartier voor tijd zelfs nog de 0-5 voor de Brabanders.

In een wedstrijd waarbij IFC het puntenverschil met de bedreigde zone kon vergroten tot negen punten en daarmee een goede stap kon zetten richting klassenbehoud gaf het slap spelende IFC niet thuis. Dat tegen een ploeg, die voordien slechts één van hun uitwedstrijden had weten te winnen. Deze 0-5 nederlaag was overigens de grootste thuisnederlaag voor de Ambachters in ruim 6 jaar tijd (in november 2011 won Nemelaer in de eerste klasse met 1-6).

Ondanks deze zeer ruime nederlaag blijft IFC op de 10e plaats in de stand staan met 27 punten. Groene Ster volgt met 27 punten en BVC´12 met 26 punten. De onderste vier plaatsen (nacompetitie en rechtstreekse degradatie) worden thans ingenomen door Baronie (24), EHC (23), Juliana´21 (22) een Woezik (14).

De wedstrijd tegen Baronie werd er dus voor de thuisploeg één om voetballend snel te vergeten, maar wel om veel van te leren hoe het niet moet, en weer te richten op de volgende belangrijke wedstrijd.
IFC heeft nog tien wedstrijden voor de boeg, waarbij het zeven uitwedstrijden betreft, om zich definitief veilig te spelen.
Op 1e paasdag dus zondag 1 april speelt IFC de volgende competitiewedstrijd uit bij BVC´12 om 14.00 uur in Beek-Ubbergen, de nummer 12 in de stand.

IFC – Baronie: 0-5 (0-3).
3. 0-1 Quinton Eugenia, 11. 0-2. Cheyondre Richardson, 25. 0-3 Jason Tjien-Fooh, 48. 0-4 Jason Tjien-Fooh en 72. 0-5. Emile Linkers.
Bijz.: Scheidsrechter L. van Leeuwen uit Santpoort Noord bijgestaan door dhr. A. Afalah (Rotterdam) en dhr. B. Witsiers (Oss) floot goed en hield de kaarten op zak.
De spelers van IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos, Damiano Vaudo, Edison Warner (61. Billy Nzojyibwami), Ronnie Nouwen, Perry van Eijken, Danny Slingerland (83. Achraf el Hajouti), Michael Potkamp, Ozan Cimen, Marco Bouwman en Noel Goossens (77. Marwin Richard).