Feyenoord – Zondag 10

Na 6 jaar warmlopen in de Brabantse buitengewesten achtte IFC zondag 10 zich eindelijk rijp voor de stap naar de veteranencompetitie van Rotterdam en omstreken. Om zover te komen is een lang en streng selectieproces gevolgd, waarbij zwakkere broeders onherroepelijk afvielen en nieuwkomers aan strenge selectiecriteria werden onderworpen (houdt ie van bier? kan ie een beetje voetballen? is ie onder de 50? OK). Het resultaat is dat coach De Generaal dit seizoen kan beschikken over een uitgebalanceerde selectie, waarin uit de allereerste opstelling van september 2011 alleen de onbetwiste toppers Renaldo, Animal, Slager en Tsjeu zijn overgebleven, waarvan de laatste tegenwoordig overigens door het leven gaat als Frodo. Iets minder grote spelers als Snelle Piet, Grabbelkees en ondergetekende hebben het nog lang volgehouden, maar zijn in het vorige seizoen uiteindelijk toch geslachtofferd. De genoemde overlevers van het keiharde selectieregime van de Generaal zijn in de loop der jaren aangevuld met de jonge goden Bever, Tornado, McLeckendyke, Verlosser, Abe, Bunzing, Blonde Pijl, Mels, Engel, John Beton, Patigol en recent nog met Hapsnurker en De Sheriff. Alles bij elkaar een ontzag inboezemende rij namen, die het overigens ook goed zou doen als leden van de Hole-in-the-Wall-bende uit een willekeurig album van Lucky Luke.

Zoals kon worden verwacht is het veteranenvoetbal in de regio Rotterdam danig onder de indruk van de entree van dit illustere gezelschap. In de serie van drie oefenwedstrijden die in deze regio om onverklaarbare redenen doorgaat voor een bekertoernooi, werd even veel keer gewonnen, met een totaal doelsaldo van 13-5. Hierbij bleek dat keeper Bunzing eigenlijk alleen te verschalken valt door mislukte voorzetten en eigen doelpunten, en dat de doelpunten van Zondag 10 vooral moeten komen van Blonde Pijl, Patigol en Mels, gevoed door een onnavolgbaar chaotisch middenveld en verdediging, die door een al even chaotisch wisselsysteem (iedereen moet ongeveer even lang spelen) zo mogelijk nog onnavolgbaarder worden. Ook het feit dat Zondag 10 nu al voor het derde jaar in de zomer heeft doorgetraind (#levenvoorjesport) en daardoor vanzelfsprekend superfit aan het seizoen begint, heeft bijgedragen aan deze flitsende start.

Die sterke start moest dus een vervolg krijgen tegen de eerste competitietegenstander, en dat was er meteen één om van te dromen: Feyenoord VE2. Al een maand zinderde het in de gelederen van Zondag 10: “24 september, Feyenoord uit!”
U moet weten dat Zondag 10 bijna volledig bestaat uit fans van Feyenoord en Ajax. Gedurende het hele jaar seizoen leidt dat tot gezonde plagerijen, met rond de klassiekers soms een grimmig randje. Dat laatste vooral als 020 wint, want zoals u weet is 010 dan iets minder relativerend dan gebruikelijk, en kan 020 het niet laten om daar misbruik van te maken.

U moet ook weten dat de meeste spelers, ondanks dat Ambacht onder de rook van Rotterdam ligt, nog nooit tegen Feyenoord hadden gespeeld. Het was dus maar zeer de vraag hoe Zondag 10 zou reageren op dat geliefde/gehate tenue, dat en voor de ene helft wellicht zou werken als een rood-witte lap op een stier, en voor de ene helft zo leek op de pyama’s uit hun jeugd (en volgens boze tongen bij sommigen ook nog van tegenwoordig). En hoe zouden de Feyenoord-spelers, algemeen bekend als kerels van stavast, reageren op de knalroze shirts waar Zondag 10 in optreedt? Vragen, vragen, vragen…

Uiteindelijk liep het allemaal goed af. Feyenoord VE2 bleek een bonte verzameling grijsaards, dikbuiken en dravers, waarbij je aan sommigen kon zien dat ze in het verleden heel goed hadden kunnen voetballen, maar waarvan niet één gezicht bekend genoeg was om een profcarrière te veronderstellen.
In de eerste 10 minuten was Feyenoord wel wat beter dan Zondag 10, en waren er ook nog wel een aantal verdachte passes van Zondag 10-ers met Feyenoord sympathieën naar mannen in een Feyenoordshirt, maar toen het nieuwe er vanaf was nam Zondag 10 Feyenoord in de houdgreep en marcheerde het naar een ruime overwinning (0-4, met 4x Patigol). De mooiste actie was kort voor tijd van Slager: voor open doel keihard op de paal.

#Zondag10iserklaarvoor.

Manvanglas