Geen feest voor IFC op 5 mei

Op Bevrijdingsdag 5 mei was er bij IFC geen feest te vieren. Tegen titelpretendent Gemert leed het vlaggenschip IFC zondag 1 op eigen veld namelijk een 1-3 nederlaag. Mede door deze 15e nederlaag al in deze competitie zijn de Ambachters inmiddels onder de nacompetitiestreep gezakt.

Op sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht zette trainer Robert Verbeek ten opzichte van de vorige week verloren wedstrijd bij Vlissingen drie andere spelers in de basisformatie op het wedstrijdformulier. Everon Pisas na schorsing en ook aanvaller Noël Goossens en verdediger Stephen Emelina keerden terug in de basis. Dit betekende, dat Michael Potkamp, Achraf el Hajouti en Juhtlen Castillo allen op de reservebank plaatsnamen.
Gemert trad aan zonder de geschorste Ralf Kemper en de zieke Coen Brouwers.
IFC toonde in de eerste helft meer beleving dan in de drie vorige wedstrijden en mocht ook snel twee niets opleverende hoekschoppen nemen, maar langzaam nam Gemert het heft in handen. De ploeg, die op dit niveau uiteraard drie keer in de week traint, liet zien niet voor niets hoog te staan en de spelers vonden elkaar vrij gemakkelijk. Zowel Lalisang en Habraken hadden al mogelijkheden gehad, toen de 0-1 viel uit een eigen doelpunt van IFC. Afdelingstopscorer van Pol (31 treffers!) gaf een voorzet vanaf de rechterflank en Marco Bouwman gleed de bal in de 19e minuut ongelukkig achter zijn eigen doelman.

Precies op het halve uur sloeg, zoals zo vaak, voor een ploeg in de problemen opnieuw het ongeluk toe. De in het volgende seizoen voor Helmond Sport uitkomende flank aanvaller Vereijken, draaide naar binnen, haalde uit, waarna de bal tot twee keer toe van richting werd veranderd en precies buiten bereik van de arm van onze doelman Davey van Pelt over de doellijn belande 0-2.
Het eigenlijk enige noemenswaardige aanvallende feit van IFC was een kopbal van Joey Grootenboer, die voorlangs het doel ging. Nog voor de rust moest Michael Potkamp wegens een blessure Edison Warner vervangen.
Net als de vorige twee wedstrijden keek IFC in de rust dus tegen een achterstand van twee doelpunten aan.
Na de pauze speelde IFC, zoals zo vaak dit seizoen beter en drong aan, terwijl de gasten meer op de counter speelden. Toch waren de beste kansen voor de gasten. Een schot van Van Pol ging net over de kruising en een pegel van Lalisang spatte uiteen op de lat. Uit de tegenaanval van dit schot kreeg aanvoerder Danny Slingerland ruimte en schoot de bal fraai in de bovenhoek 1-2. Zijn 14e competitietreffer van dit seizoen en de 75e voor IFC in totaal van deze middenvelder. De spanning was hiermee volledig terug met nog 20 minuten te spelen.
IFC probeerde uiteraard tot een gelijkmaker te komen en bracht nog met Castillo en pinchhitter Tim Willemstijn extra aanvallende impulsen, maar kon eigenlijk niet tot echte kansen komen. De aanvallers in de selectie ontberen nu eenmaal de doelgerichte kwaliteiten die daarvoor nodig zijn op dit niveau.

Terwijl net de blessuretijd was aangebroken keerde doelman Barten nog wel een inzet van Grootenboer, maar even later kreeg men van Gemert het deksel op de neus. Van Pol zorgde voor de assist en Vereijken tekende voor zijn tweede van de middag en de eindstand 1-3.
Na de winterstop heeft IFC in 12 gespeelde wedstrijden liefst 10 keer verloren en slechts 4 punten weten te verzamelen. Alleen het gedegradeerde De Meern heeft meer keren tot nog toe verloren. Hoewel de 39 eigen treffers op zich helemaal nog niet zo slecht is, betekenen de 58 tegen doelpunten de twee na meest gepasseerde verdediging. Dit bij elkaar op geteld is de huidige 13e plaats met 24 punten in de rangschikking natuurlijk niet zo verwonderlijk.

IFC heeft nu nog maar drie duels om zich veilig te spelen in de hoofdklasse B van het zondagvoetbal. Wel is één ding zeker rechtstreekse degradatie is niet meer mogelijk. Met andere woorden: het is inmiddels 2 voor 12 wil men niet in het labyrint van de nacompetitie verstrikt raken. Het in de middenmoot (7e met 33 punten) staande Nuenen is de eerste tegenstander en ontvangt IFC op zondag 12 mei. Hierna volgt er nog een thuiswedstrijd tegen directe concurrent RKAVV (huidige nummer 12 met één punt meer) en tot slot een uitwedstrijd bij het op de 4e plaats staande Unitas.

IFC – Gemert: 1-3 (0-2).
19. 0-1 Marco Bouwman (eigen doelpunt), 30. 0-2 Sander Vereijken, 70. 1-2 Danny Slingerland en 90+2. 1-3 Sander Vereijken.
Scheidsrechter Jan Tempelaar uit Dordrecht bijgestaan door dhr. D. van Grieken (Breezand) en dhr. J. Wenting (Assen) gaf geel aan Potkamp en Emelina (IFC).
Spelers IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos (87. Tim Willemstijn), Marco Bouwman, Edison Warner (41. Michael Potkamp), Everon Pisas, Perry van Eijken (79. Juhtlen Castillo), Noël Goossens, Danny Slingerland, Ozan Cimen, Stephen Emelina en Joey Grootenboer.

tekst: Cees van Heeren