Handhaving of nacompetitie voor IFC

tekst Cees van Heeren

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie is de vraag, die iedereen stelt binnen IFC: Zal Zondag 1 zich weten te handhaven in de hoofdklasse of worden ze veroordeeld tot nacompetitie spelen.
Na afloop van de uitwedstrijd, die om 14.30 uur start bij het op de vijfde plaats in de rangschikking staande Unitas uit Gorinchem zal deze vraag beantwoord zijn.
Overigens heeft IFC de handhaving niet in eigen handen. Zelfs bij een eigen overwinning zijn ze afhankelijk van de resultaten van het één punt meer tellende Vlissingen en het gelijkstaande Leonidas.
Eigenlijk is het zondagmiddag doodsimpel: De eigen wedstrijd winnen en hopen, dat Vlissingen en Leonidas dat niet doen.

De Tegenstander GVV Unitas:
De Gorcums Voetbal Vereniging Unitas stamt uit 19 april 1898 en is dus inmiddels al 120 jaar oud! In het jaar 2008 werd de districtsbeker van Zuid 1 gewonnen. Voor het laatst kwam de zondag hoofdmacht in het seizoen 1988-1989 uit in de hoofdklasse. De vereniging, die net als IFC ook een zaterdag afdeling kent, heeft momenteel ongeveer 850 leden.

Dit seizoen:
Vorig seizoen werd de ploeg uit Gorinchem kampioen in de eerste klasse. Na tien wedstrijden stonden ze bovenaan de ranglijst, pakten daarmee de eerste periode titel en verzekerden zich daarmee natuurlijk ook van nacompetitie voor promotie naar de derde divisie. Nu na 27 wedstrijden hebben ze 53 punten en een doelsaldo van 56 voor en 38 tegen. Daarmee staan ze op de 5e plaats. In de gespeelde thuiswedstrijden werden 23 punten gewonnen: zeven keer winst en twee maal gelijk en vier keer verloren (Halsteren, Nuenen, RKAVV en UDI´19).
Trainer Rick Adjei staat dit seizoen voor het derde en laatste seizoen voor de groep. Aankomend seizoen wordt hij de nieuwe hoofdtrainer van Kozakken Boys (tweede divisie). De boomlange aanvaller Pascal van Delden is goed voor 14 competitietreffers.

Historie:
In competitieverband troffen beide teams elkaar (voor het laatst) in het seizoen 2008-2009 in de eerste klasse. Thuis won IFC toen met 2-1 en in de uitwedstrijd werd het een 3-3 gelijkspel. In oktober 2016 troffen beide teams elkaar in de tweede bekerronde met een 2-2 stand na 90 minuten. De noodzakelijke strafschoppen werden door Unitas vervolgens het beste genomen. Tot slot troffen beide teams elkaar in februari jl. in de huidige competitie. Al vrij vroeg moest IFC met tien man verder na een rode kaart voor Nico Ramos en speelden de Ambachters in feite een kansloze wedstrijd die eindigde in een 1-4 thuisnederlaag. Het doelpunt van IFC was van Noël Goossens.
Waar te zien:
Waar IFC gedurende 90 minuten plus blessuretijd niet alleen 100% geconcentreerd en met 110% inzet moet spelen, kan de thuisploeg vrijuit spelen en zich volledig richten op hun nacompetitiewedstrijden voor promotie. Wij kunnen in ieder geval een spannende regiowedstrijd verwachten met hopelijk veel publiek.
De wedstrijd van 26 mei op Sportpark Molenvliet aan de Bataafsekade 6 te 4204 AX Gorinchem onder leiding van scheidsrechter M.F.M.G. Eijgelsheim uit Oirschot start om 14.30 uur.