IFC 5 verliest met grote cijfers van Pelikaan 11

Tekst en foto’s: Jacques Grossouw

Elke vereniging heeft er wel één of twee. Een scheidsrechter die op een verkeerde manier invloed heeft op de wedstrijd. En soms heb je zin om er een leuke pot voetbal van te maken en heb je gewoon pech. Vandaag was daar een voorbeeld van. Een scheidsrechter die wil laten zien dat hij de baas is en de wedstrijd onder controle heeft. Dat laatste aspect was vandaag in elk geval niet van toepassing. En zo gingen er veel mensen weg met een ontevreden gevoel.

We verloren vandaag en dat is gezien de eerste helft geen schande. Een goed en fel voetballend Pelikaan heeft de wedstrijd onder controle (zij dus wel). Het is dan ook niet zo vreemd dat het binnen de kortste keren 2-0 is. Dan moet ook gezegd zijn dat Dennis een paar heel mooie reddingen had, want anders was het een nog grotere score geweest.

Als een speler van IFC volledig te laat is en hard op de enkel komt is het de scheidsrechter die de boel kalmeert, waarschuwt en ziet dat een speler van Pelikaan uit de wedstrijd gaat, omdat de blessure een feit is. Ik had hem hiervoor een donker gele kaart verwacht. Even later gebeurt het precies andersom. Weer geen kaart. Vlak na de 2-0 is ook de 3-0 een feit. En zelfs voor de rust wordt de 4-0 genoteerd.

De tweede helft zien we een ander Pelikaan. Ze lijken moe gestreden, of denken de wedstrijd uit te kunnen spelen op 50% en IFC krijgt zowaar wat kansen. Maar de scheidsrechter heeft aangegeven de eerste helft geen kaarten gegeven te hebben omdat hij ze vergeten was bij zich te steken. De tweede helft zou hij ze wel gaan geven. Die tweede helft lijkt hij de weg kwijt te zijn. Een keeper die in de zestien onze aanvaller bewust hard opvangt (de bal is dan al weg) levert een vrije trap op voor Pelikaan. En wat ik jammer vind is dat de grensrechter alleen maar meewarig het hoofd schudt, terwijl de scheidsrechter vanuit de middencirkel nooit kan zien wat er gebeurd is.

Een terugspeelbal wordt bestraft met een indirecte vrije trap. Ik miste de ondertiteling, maar de bal lijkt in het doel te liggen, maar een speler van de verdedigende partij krijgt een gele kaart (hoe dan?) en loopt het veld uit. Geel is ook op dit niveau immers 10 minuten rusten. Maar de vrije trap moet worden overgenomen en Mark, die ook de ondertiteling gemist heeft, loopt naar de dus out maar mag het veld weer in. Is het dan toch geen gele kaart? De stand blijft zoals die is.

Er wordt nu regelmatig gefloten voor een vermeende overtreding. Pelikaan heeft het beste van het voetballen gehad. Ze combineren minder, kiezen steeds vaker voor de lange bal en achterin staan ze onzeker te voetballen. De aanval heeft nog wel puf en Pelikaan loopt uit tot 6-0. IFC weet dan nog een doelpunt te maken. Voor de eer. Dan krijgt Mark weer een gele kaart. Waarom is mij een absoluut raadsel. Twee spelers gaan voor de bal. Als er al sprake was van een overtreding dan was een vrije trap normaal. Maar een gele kaart was het zeker niet. Teus zegt dat hij moet affluiten en gelukkig doet de scheidsrechter dat ook.

Ik dank Ingmar voor het vlaggen. Het was leuk om hem weer te zien. Ik zeg voetbaltenue aan en de volgende keer meedoen….