IFC blijft zonder punten in 2019

Tekst Cees van Heeren

Ook in de vierde competitiewedstrijd in het jaar 2019 bleef hoofdklasser IFC zonder puntgewin. Het lager geklasseerde Leonidas won in H.I. Ambacht met 2-3. Het hevige aandringen van IFC in het laatste kwartier bij een 0-3 achterstand leverde dus niets op, maar het resultaat betekende wel de kleinste nederlaag in de recente reeks. Ondanks deze hernieuwde nederlaag blijft IFC 10e in de stand staan en bedraagt de voorsprong op de nummer 13 in de stand vier punten.

Trainer Virgil Breetveld had ten opzichte van de laatste wedstrijden één wissel doorgevoerd. Stephen Emelina kwam in het centrum van de verdediging te staan, Michael Potkamp speelde nu een linie hoger, waardoor aanvaller Juhtlen Castillo op de reservebank moest plaatsnemen.
Bij de gasten uit Rotterdam ontbraken wegens blessures de basisspelers el Hank en Kappel. Tevens stond de in de winterstop van Excelsior Maassluis teruggekeerde spits el Harti opgesteld.

In de openingsfase van de wedstrijd speelde IFC niet onaardig en middenvelder Danny Slingerland had zijn ploeg in de 10e minuut op voorsprong kunnen schieten, doch hij zag doelman Fortes Almeida redding brengen. Ook een voorzet van Everon Pisas leverde wel veel paniek op in de Rotterdamse verdediging, maar een doeltreffende afronding kwam niet tot stand. Langzamerhand kwamen de gasten beter in hun spel en nadat keeper Davey van Pelt al een schot van Van Uunen onschadelijk had weten te maken was het iets over halfweg de eerste helft wel raak voor Leonidas. Met een steekbal werd de opgekomen rechtsback bediend, die hoog inschoot 0-1. Enkele minuten voor het rustsignaal kreeg Everon Pisas opeens een vrije schietkans, maar hij raakte de bal volkomen verkeerd.
Met een kleine achterstand gingen de Ambachters derhalve de rust in.

Enkele minuten na de rust leidde een ingooi voor IFC tot balverlies en de daarop volgende steekbal op de goed lopende el Morabit betekende een nieuwe natte douche 0-2. IFC gaf echter niet op, waarom zouden ze ook en met invallers Juhtlen Castillo en Mohamed el Bannasri werd de aanval versterkt. De laatst genoemde speler kreeg na een vrije trap een kop kans, die een eenvoudige prooi voor de doelman werd. Bij de daarop volgende aanval van de Rotterdammers zag onze verdediging er niet goed uit en Yildizturan profiteerde optimaal ervan 0-3. IFC bleef stug de aanval verder zoeken en met name bij dode spelmomenten (corners en vrije trappen) ontstonden er mogelijkheden en kansen. Uit een corner viel dan ook de eerste Ambachtse treffer op aangeven van de ene invaller was het de andere Castillo die raak kopte 1-3. Overigens zijn vijfde competitiedoelpunt. Als derde wissel kwam in de laatste tien minuten ook de lange Noël Goossens nog in het veld. Een kopbal van de ook vaak in de aanval opduikende Tim Willemstijn was iets te hoog gemikt. Maar na een verre ingooi van Potkamp was het Goossens, die in tweede instantie de bal via het been van een tegenstander in het doel schoof 2-3. Hierbij bleef het echter in de enkele daarna nog resterende minuten.
Zo leed IFC opnieuw een nederlaag, de 50ste overigens in zijn hoofdklasse geschiedenis.

Samenvattend is de zwakke reeks van vier nederlagen voor IFC makkelijk te verklaren. Waar in 2018 in 13 gespeelde wedstrijden 20 punten werden gehaald bij een doelsaldo van 25 voor en 22 tegen, is in 2019 in vier wedstrijden slechts 4 keer gescoord, terwijl zelf al 18 maal een treffer moest worden geïncasseerd. De oplossing lijkt dan ook op papier redelijk eenvoudig: de verdediging moet dichtgemetseld worden, wellicht door te gaan spelen met een vijfmans verdediging. Daarnaast dienen de kansen, die er in elke wedstrijd wel degelijk zijn beter benut te gaan worden. Uiteraard makkelijke gezegd dan gedaan.

Voor zondag 17 februari staat de volgende competitiewedstrijd op het programma. Het betreft een zware uitwedstrijd bij het op de 4e plaats staande Groene Ster uit Heerlerheide, aanvang 14.30 uur.
IFC – Leonidas: 2-3 (0-1).
26. 0-1 Tsanislav Tsankov, 48. 0-2 Ibrahim el Morabit, 74. 0-3 Eren Yildizturan, 79. 1-3 Juhtlen Castillo en 88. 2-3 Noël Goossens.
Opm. scheidsrechter Lars van Leeuwen uit Santpoort bijgestaan door dhr. W. Linders en J. Langenberg gaf gele kaarten aan: el Harti, el Morabit, Ajghouf (Leonidas) en Willemstijn (IFC).
Dit was overigens de eerste gele kaart voor IFC in de vier verloren wedstrijden!

Spelers IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos, Everon Pisas, Perry van Eijken (64. Juhtlen Castillo), Danny Slingerland, Michael Potkamp, Ozan Cimen, Stephen Emelina, Achraf el Hajouti (82. Noël Goossens), Tim Willemstijn en Joey Grootenboer (72. Mohamed el Bannasri).

Tekst: Cees van Heeren