IFC F1 pakt volgens verwachting 3 punten tegen de Fendert: 6-0 winst

Nu we een beetje het einde van de competitie naderen, wordt ook het weerbeeld anders. Waar we bijna elke keer van de wedstrijden konden genieten bij bovengemiddelde temperaturen, was het vandaag een stuk frisser. Gelukkig voor de mannen van F1 speelt de tegenstander van vandaag ook in het rood en kan er een extra kledingstuk in de vorm van een geel hesje aangetrokken worden.

De vorige wedstrijd was geëindigd in een 9-1 overwinning voor de Rood-Zwarten en de verwachting onder de spelers was dat het ook vandaag weer een productieve wedstrijd zou gaan worden.

Blijkbaar was er naast de gezonde wedstrijdspanning voor sommigen ook nog een ander vooruitzicht dat vandaag de spanning iets verhoogde: Sinterklaas was in aantocht. Bij andere teams waren er zelfs spelers die de wedstrijd afgezegd hadden om die ouwe Spanjaard te gaan bekijken, maar zover willen de spelers van F1 nog net niet gaan. Wel weet ik van een aantal (en ook uit eigen ervaring) dat zij iets eerder wakker waren dan normaal.

Nadat de doelen overal vandaan waren gehaald (terwijl ik toch heel zeker weet dat de afspraak is dat je je spullen opruimt na je training) kon de (goed leidende) scheidsrechter het signaal geven om aan de wedstrijd te gaan beginnen.

Al snel bleek dat dit een eenzijdige wedstrijd zou gaan worden en dat het wachten was op het eerste doelpunt van IFC. Dat duurde nogal een tijdje…er werd wel redelijk gevoetbald, maar net dat laatste stukje scherpte aan het einde ontbrak elke keer. Of we speelden net op het laatste moment niet over, of de bal verdween net naast het doel van de Fendert. Verdedigend kwamen we echter geen enkel moment in de problemen.

Gelukkig viel alsnog de eerste goal en daarna ging het een stuk beter lopen. Er werd steeds beter overgespeeld (!) en er kwamen steeds meer kansen. Daardoor viel snel daarna de 2-0 en 3-0. Volgens mij ook de ruststand, maar ik probeerde af en toe ook de wedstrijd naast die van ons te volgen, waar F3 probeerde de Peli’s te verslaan onder het toezicht van een geheimzinnige man in een Adidas jas…

De tweede helft van F1 was eigenlijk een kopie van de eerste, al werd er nog beter samengespeeld en waren er veel meer kansen. Ook deze helft scoorden we drie keer, waarvan één direct uit een corner. Volgens de ‘dader’, die ook twee maal een gele kaart (is rood) had moeten krijgen voor opzettelijk hands maken, was het eigenlijk de bedoeling hem bij degene voor het doel te krijgen in plaats van dat het een bewuste poging was. Die eerlijkheid was in ieder geval een opluchting voor zijn vader…stel je voor dat hij dat elke keer gaat proberen en het gaat mis.

Hoe ouders van andere teams daar op kunnen reageren viel mij op bij de wedstrijd van onze ‘buren’: zoals jullie misschien al weten ben ik een groot fan van spelers die acties maken en hun uiterste best doen om vooral lekker te voetballen (F-pupillen = ik en de bal) en zover mogelijk te komen. Blijkbaar was een groep ouders het ook daar niet met mij eens (wat natuurlijk goed mogelijk is). Alleen vonden zij het nodig om dat luid en duidelijk kenbaar te maken, wat de betreffende speler zo afleidde dat hij spontaan de bal verloor. Toen later een andere speler precies hetzelfde deed was de reactie heel anders…ik hoorde niemand. Voor welke van deze spelers zou die geheimzinnige man nu gekomen zijn?

Maar terug naar de wedstrijd op veld C1: een mooie overwinning met zes knappe goals, goed verdedigend spel (geen tegengoals), maar vooral af en toe knap samenspel. Minder goals dan de vorige keer, maar gewoon weer die verdiende 3 punten. Nog 2 topwedstrijden te gaan: eerst de kraker tegen ASWH en dan de revanche tegen Dubbeldam?

Oh ja voordat de volgende vraag komt: jij bent toch voor ‘lekkere acties maken’ en dus niet voor overspelen? Misschien klopt dat wel, maar ik ben vooral voor het zelf leren beslissen van spelers. Ik ben in ieder geval geen voorstander van de ‘Arie V. methode’ (voor de kenners). Ik ben ook niet voor vaste posities (m.u.v. de keeper misschien), maar ook niet om hele linies om te ruilen. Eén speler een keer op een andere positie (bijvoorbeeld de huidige nummers 9 en 10 als verdedigers en de nummers 7 en 8 in de spits) gaat er naar mijn idee voor zorgen dat spelers leren wat een andere positie (ongeveer) betekent. Vandaag stond de nummer 9 toch een beetje balletjes af te wachten voorin en was hij verder niet echt heel actief, misschien dat een andere positie hem dan laat zien dat als hij achterin zo passief is, hij zijn team in de problemen kan brengen. Dat doet hij voorin eigenlijk ook, maar daar is de kans op grote problemen (lees tegengoal) een stuk hoger en heeft hij een ‘vangnet’ van medespelers die zijn passiviteit op kunnen vangen.

Hoewel ik onder de ouders weinig tot geen medestanders heb, blijf ik toch proberen mijn ‘visie’ (ik weet niet of IFC ook een visie heeft over dit onderwerp) onder de aandacht te brengen en te verduidelijken. Al is het alleen maar om mensen te prikkelen om na te denken wat belangrijker is voor spelers op deze leeftijd: beter worden of winnen/kampioen worden? Jullie weten waarschijnlijk wel wat mijn mening is (en misschien zit ik er echt helemaal naast), benieuwd of die geheimzinnige man dezelfde mening heeft…

Ron Quichot