IFC is winnaar van de Regionale Rookvrije Generatie Award

Binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn wij als vereniging verkozen tot winnaar van de regionale Rookvrije Generatie Award. Wij hebben een award in ontvangst mogen nemen van de GGD en Youz verslavingszorg, omdat wij een rookvrij terrein hebben en daarmee onze jeugd beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zien roken is misschien wel gaan roken, zeker als ze mensen zien roken naar wie ze opkijken, zoals leeftijdsgenoten, trainers, leerkrachten en ouders.

Als IFC vinden wij dat sporten en roken niet bij elkaar passen. Gezamenlijk dragen we bij aan een rookvrije generatie. En natuurlijk kunnen we nog steeds stappen nemen om het nog beter te doen. Ik roep dan ook iedereen op die het te moeilijk vindt om buiten het hek te roken, en gelukkig zijn dat steeds minder mensen, om toch niet te roken op ons terrein.

De uitreiking vond plaats op Wereld Niet Roken Dag 31 mei 2022. Wij zijn naar voren gekomen als een van de meest inspirerende initiatieven in de regio Zuid Holland Zuid. Steeds meer plekken in de regio waar kinderen komen worden rookvrij, zoals (wettelijk) alle schoolterreinen, steeds meer sportverenigingen, speelplekken en kinderboerderijen.

Wereld Niet Roken Dag

Op de jaarlijkse Wereld Niet Roken Dag van de World Health Organization (WHO) wordt aandacht geschonken aan de gevaren van roken. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om voor ten minste één dag te stoppen met roken. Liefst langer, of zelfs helemaal. Dit is beter voor de roker zeg, maar ook voor de omgeving. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van anderen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder later zelf niet te gaan roken en ze worden beschermd tegen tabaksrook.

Het voelt een beetje raar dat ik het zo vertel. Feitelijk pak ik het horloge van de roker en vertel de roker hoe laat het is, want elke roker weet hoe slecht het is voor de gezondheid.

Project ZHZ Rookvrij

De GGD Zuid Holland Zuid heeft in samenwerking met de 10 gemeenten, lokale en regionale partijen zich de afgelopen jaren extra ingezet voor het rookvrij maken van kind omgevingen. Met de ambitie om meer rookvrije plekken te creëren, waardoor kinderen in de regio ZHZ rookvrij kunnen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan.

Meer informatie

De rookvrije generatie

Website GGDZHZ