IFC JO17-3 weet weer wat winnen is

Tekst: Jacques Grossouw
Foto’s: Sandra van der Waal en Jacques Grossouw (het fotoverslag vind je hier)

Vandaag komt RKsv RCD JO17-3G op bezoek. Een leuk team met een snelle aanvaller en twee meisjes die goed kunnen voetballen. Ze staan boven ons maar wel heel dichtbij. Een zogenaamde 6 punten wedstrijd dus.

Bas staat op het formulier als scheidsrechter. Jammer genoeg komt de KNVB-scheidsrechter bij JO15-1 niet opdagen en dan moet je als club zorgen dat er een scheidsrechter is, anders krijg je nog een boete ook. En dus biedt Bas zijn welgemeende excuses aan omdat hij JO15-1 moet fluiten.

En mag trainer Harry gaan fluiten wat natuurlijk niet ideaal is, maar het is niet anders. Ik heb mijn fototoestel bij me, maar moet ook op de wissels gaan letten. Ik geef de trainer van de tegenstander een hand en wens hem een mooie wedstrijd toe.

Iedereen behalve Jasper is er en de tweede helft is Daan er, die het vlaggen over neemt en Danny die komt kijken en heel snel de wedstrijd leest.

De eerste helft begint heel heftig. Meteen een eerste aanval van IFC en een speler die van achteren gehaakt wordt. De scheidsrechter wijst resoluut naar de penaltystip. Ik kon vanuit mijn positie in de dug out niet zien of het een terechte penalty is, maar niemand ageert dus het moet wel een duidelijk geval zijn. Jelle schiet hard en onberispelijk in.

Een vroege voorsprong en een leuke wedstrijd, waarin ik, maar ik ben niet objectief, IFC net iets scherper vind dan RCD. En dat levert dan ook net gevaarlijkere situaties op voor het doel van RCD, dan voor ons doel.

Het wordt de eerste helft zelfs nog 2-0. Een goed uitgevoerde aanval brengt Léon in kansrijke positie en de bal gaat er mooi in. De stand past bij het beeld van de wedstrijd. Maar RCD kan mooi ballen en een van de meisjes gaat er steeds mooi fors in. Een beetje zoals Lisa vorig jaar in ons team. Ze doen niet onder voor de jongens. Een mooie aanval van RCD eindigt in een nieuwe stand 2-1.

Na de rust gaat de wedstrijd op dezelfde voet voort. Danny komt eraan en is meteen kritisch. Er is een gapend gat tussen de aanval en de verdediging en hij heeft dat bij een vorige wedstrijd ook al eens genoemd. En Harry roept dat ook regelmatig. Danny heeft dezelfde oplossing als Harry, maar hoe krijgen we dat nu goed? Wouter staat reserve en gaat zo rechtsvoor spelen. Danny praat met hem en legt uit wat hij zou doen, namelijk Léon een paar meter terug en zo te zorgen dat er meer aansluiting is en dat als Léon de bal heeft hij twee buitenspelers heeft waar hij de bal aan kwijt kan. Wouter begrijpt het helemaal en als hij erin komt legt hij het ook uit aan Léon en IFC staat nu beter en dat resulteert in een beter overwicht.

En de einduitslag doet dan ook recht aan dit overwicht: 3-1.

Negatief was wel dat de coach van de tegenpartij commentaar had op de leiding. En al dan niet terecht het kabaal waarmee hij verhaal haalt slaat echt nergens op. Een scheidsrechter die voordeel geeft aan jouw team en dat in jouw ogen onvoldoende laat zien met zijn armen kun je toch moeilijk partijdig noemen. Als hij dan ook nog na de wedstrijd woedend wegbeent en niet eens afwacht of ik hem de hand wil schudden. Het maakt voor mij deze overwinning alleen maar mooier.