IFC JO19-2 wint relatief eenvoudig van Heerjansdam JO19-2

Verslag: Jacques Grossouw
Fotoverslag: Jacques Grossouw (hier te vinden)

Omdat de eerste competitiewedstrijd letterlijk in het water viel, de regen had ons B-veld zo nat gemaakt dat de consul het veld afkeurde, was vandaag dan toch de eerste serieuze test. IFC JO19-2 ging op bezoek in Heerjansdam. Het zonnetje was lekker warm, in de schaduw was het echt koud en de wedstrijd ging voor IFC voortvarend van start.

De laatste fans van IFC kwamen bij de wedstrijd aan op het moment dat Mohammed al de 0-1 gemaakt had. Het beeld van de eerste minuten is een sterk voetballend IFC met meer passie, meer venijn en meer gretigheid dan Heerjansdam. Na vier minuten was het al 0-2 met een fraai doelpunt van Dylan.

Een bal op het doel van IFC resulteert in een ogenschijnlijk gevaarlijke situatie. Dennis houdt de bal tegen, maar de bal springt daarbij een meter van hem vandaan. Heerjansdam gaat op de bal af, maar Dennis duikt op de bal en het gevaar is weer geweken.

Dan is er een periode waarin IFC van achteruit en goed combinerend opstoomt naar de helft van Heerjansdam. En (ik heb zelf nooit gevoetbald, dus misschien zie ik het verkeerd) IFC kiest dan voor de lange haal richting Dylan en Mohammed, ook als er naast de speler iemand vrij staat en ook een tikkie terug mogelijk is om het spel naar de andere kant te verplaatsen. Het leidt tot onnodig balverlies. Ik schrijf in de app nog dat als wij de bal hebben zij niet kunnen scoren (dank je Johan Cruijff) als Heerjansdam de 1-2 maakt. De wedstrijd is dan 15 minuten oud.

Dan weer een aanval van Heerjansdam. Een aanvaller schiet de bal van redelijk dichtbij hard op het doel, waarbij zijn voet (en dus zijn voetbalschoen) tegen het hoofd van Melle komt. Het zag er naar uit, maar Melle kan gelukkig verder spelen.

De scheidsrechter heeft dan al een paar keer duidelijk gemaakt dat niemand iets mag zeggen. Er is er eentje de baas en niemand mag hem wijzen op een overtreding, een buitenspel of een inworp. Omdat Heerjansdam dat al weet is het IFC die dat concept nog niet helemaal doorheeft. Daarom lijkt het alsof de scheidsrechter op de hand van Heerjansdam is. Maar na een half uur spelen laat hij zien dat hij niet eenzijdig fluit. Als een aanvaller onreglementair in de 16 onderuit gehaald wordt, klinkt er een resoluut fluitje en gaat de bal op de stip. Dylan ontfermt zich over de bal en scoort beheerst de 1-3.

En nauwelijks minuten later maakt Dylan een hattrick door ook de 1-4 op het scorebord te brengen.

Heerjansdam blijft voetballen en krijgt vervolgens twee dotten van kansen. De eerste kans op 2-4 wordt om zeep gebracht door een uitstekende redding van Dennis. Even later is het bijna een eigen doelpunt maar weer weet Dennis dat te voorkomen.

Even later gooit Heerjansdam de handdoek in de ring. De keeper verwacht een voorzet, of een bal in de korte hoek, ik weet het niet maar Dylan kiest voor de andere hoek en de keeper staat vastgenageld aan de grond en ziet de bal in het doel rollen.

Jesse scoort dan de 1-6 en dat was tevens het einde van de eerste helft.

De tweede helft had ook op papier afgedaan kunnen worden. IFC neemt wat gas terug; krijgt nog heel veel kansen. Dylan geeft een paar keer een mooie assist en het is Mark die eentje daarvan weet te verzilveren. 1-7. En weer praktisch direct daarna is het Mark, die een pass op Dylan geeft. Dylan scoort de 1-8.

Heerjansdam bepaalt de eindstand. De kleine snelle aanvaller van Heerjansdam schiet mooi in het doel en met 2-8 eindigt deze wedstrijd.

De man of the match is (volgens de vier van de vijf man in mijn auto) Mark, die grossierde in assists, zelf een doelpunt maakte en weer erg balvast was. Maar feitelijk waren er vandaag geen mindere spelers. De vijfde, een 91 jarige vrouw met verstand van voetbal, noemde Dylan B. omdat hij achterin menig aanval onschadelijk maakte. Wel was iedereen van mening dat die andere Dylan ook genoemd moest worden. Veel doelpunten en een aantal prima afgespeelde ballen die ook doelpunten hadden moeten worden.