IFC MO11 weer goed bij de les tegen Oranje Wit

Vandaag kon iedereen weer wat langer in het warme bedje blijven liggen voor de thuiswedstrijd tegen Oranje Wit. Gelukkig werkte het weer ook een beetje mee tussen alle buien door. Het was de grote vraag hoe dat de ploeg de bekerwedstrijd van vorige week had verwerkt. Onnauwkeurigheid en onzuiverheid in de passing en het positiespel gecombineerd met een te slappe instelling leidde tot een terechte, maar ook onnodige nederlaag. Tijdens de trainingen van de afgelopen week is zeer nadrukkelijk en soms ook luide aandacht geschonken aan de instelling, de passing en het sneller schieten op de goal. Ook is gesproken over het breed houden van het veld en de aansluiting vanuit de verdediging. Dit heeft de ploeg in ieder geval tijdens de trainingen heel goed wakker geschud, maar nu voor het echie in de wedstrijd.

Bij de voorbespreking is de trainingsweek aangehaald en herhaald. Iedereen wist de theorie, waarna ook het woord “passie” is benoemd. Na een korte uitleg over wat het is, namelijk spelen vanuit het hart, blijven gaan met veel inzet en plezier, met elkaar als team, nooit opgeven en de vermoeidheid vergeten net zoals in de eerste wedstrijden van het seizoen, kon Femke als aanvoerder de warming-up starten. Scheidsrechter Aron Doef was van de partij en na zijn teken voor de start schalde de yell “Winnen, winnen, winnen doe je met vriendinnen”uit volle borst over het veld. De ploeg ging furieus van start waaruit bleek dat het kwartje (wie kent die nog? Zo ja, dan ben je echt oud …) voor het eerste deel van de wedstrijd in ieder geval was gevallen. Goed om te zien. De bal ging van voet naar voet waarbij het veld goed breed werd gehouden. Zeker aan de linkerkant met Bente en Madelief ging het uitstekend. Beide dames hielden het goed breed en wisten elkaar bijna blindelings te vinden. De ruimtes werden goed benut waardoor het gemakkelijk werd om gevaarlijk voor de goal te worden. Kleine kansjes werden al snel gecreëerd door goed samenspel waarbij via de sterk spelende middenvelder Angela het spel van links naar rechts ging. Helaas wilde de keepster van Oranje Wit nog niet van wijken weten.

Oranje Wit speelde zelf ook een aantal malen goed naar voren, maar voorlopig was IFC de baas op het veld. De druk op de goal bleef hoog en uiteindelijk was daar een mooie aanval die afgeslagen leek te worden. Femke kreeg de bal echter precies voor haar voeten en schoot op de goal. Een verdediger veranderde de bal een heel klein beetje van richting, waardoor de openingstreffer kon worden genoteerd. Beetje mazzel, maar zeer zeker meer dan terecht. Zoals al aangegeven had Oranje Wit deze keer de bus voor de goal thuis gelaten en probeerde de gelijkmaker te scoren. Een aantal speelsters waren rap en behendig en soms een ware plaag voor IFC. Het kostte moeite om die twee in de tang te houden. Gelukkig lukte het nog wel doordat goede rugdekking werd gegeven, waardoor na twee of drie acties de bal kon worden terug veroverd. Echter één keer lukte dat niet en de verdediging werd zoek gespeeld. Een vrije doorgang naar de goal was daar. Tara kwam goed uit, waardoor het doel werd verkleind. Het schot ging een halve meter naast de goal. Daar kwam de ploeg goed weg. De spelhervattingen van Tara gingen goed naar de zijkanten. Over links kreeg Bente de bal, die op een mooie manier Mare wist te bereiken. Zij had een fijne actie in huis en zag Lieke vrij staan op de rand van de spreekwoordelijke “zestien”. De aanname was goed en het schot nog beter met een bal die strak in de kruising verdween. Deze zoveelste schitterende aanval werd hierdoor eindelijk bekroond. Prima gedaan.

Het was echt de verdienste van de keepster van Oranje Wit die als een leeuwin stond te keepen dat met de rust slechts twee doelpunten erin waren gegaan. Schoten van Esmee, Femke en Angela had ze allemaal en vaak ook klemvast. Knap gedaan, maar minder voor IFC natuurlijk. Op een bal van Mare was ze echter kansloos, helaas ging  het verwoestende schot echter raaklings naast. Zonde was dat voor Mare die een sterke pot speelde. Achterin deed Maisoen wat ze moest doen, haar sterke lichaam gebruiken in de duels en de bal veroveren om de bal weer naar voren te verplaatsen. Dit waren de laatste wapenfeiten in de wervelstorm in de eerste helft die met een 2-0 ruststand werd afgesloten.

In de rust wisselden Lieke en Tara van tenue, waarna de nabespreking van de eerste helft kon beginnen. Gevraagd is wat er goed ging. Ze gaven aan dat het goed breed werd gehouden, goed werd overgespeeld, goed werd aangesloten en dit gecombineerd met een goede inzet waardoor veel op de goal kon worden geschoten. Hierin was niets op aan te vullen. Prima analyse en zelf inzicht. Op de vraag hoe om te gaan met de snelle aanvalsters van Oranje Wit was het even stil. Strak dekken of afstand houden was de vraag. Na de uitleg dat kort en strak dekken zorgt dat ze niet aan de bal kunnen komen, waarna de andere speelsters meer rugdekking moeten geven om de 2e of de 3e bal te pakken zodat de aanval wordt onderbroken. Het was duidelijk. Met als laatste tip hou de rust aan de bal en schiet deze niet meteen weg als je vrij staat. Daarna snel naar het veld voor de 2e helft.

De yell ging met volle overtuiging door de lucht. Ook deze helft werd goed van start gegaan. Een aantal kleine mogelijkheden ontstonden al snel, maar nog zonder resultaat. Oranje Wit wilde van geen wijken weten en voetbalde voor de aansluitingstreffer. De rappe aanvalster ging er weer goed langs, waarna een overtreding werd begaan. De goed fluitende scheidsrechter gaf een terechte vrije trap op een gevaarlijke afstand. Een klein muurtje werd gemaakt, waarna het schot volgde. Met een werkelijke schitterende krul ging de bal naar de rechterkruising. Lieke kreeg haar hand er nog tegen aan, maar de snelle vaart van de bal maakte dat de bal onhoudbaar was. Jammer, maar het was wel een prachtige tegengoal. Een kleine tegenslag voor de ploeg die overwonnen moet worden. De mentale weerbaarheid kwam goed boven en het spel bleef verzorgd. IFC bleef drukken op de goal en een corner werd verdiend. De bal kwam goed voor en kon door Tara hard worden ingeschoten. Helaas kon het schot net worden gekeerd, maar de rebound was voor Angela die de bal bijna door het net heen schoot voor de 3-1. Heerlijk gedaan samen ! Oranje Wit was door deze snelle treffer na de aansluitingsgoal een beetje van slag, terwijl IFC extra spirit kreeg. Nog scherper werden duels aangegaan en ook gewonnen. Een goed schot kon de keepster van Oranje Wit net keren, maar ze liet de bal los. Madelief was goed doorgelopen en kon de losgeslagen bal binnen tikken. Scherp opgelet. Een kleine blessure bij de keepster maar ze bikkelde wel door in de wedstrijd.

De wedstrijd was nu gespeeld waarna IFC helemaal frank en vrij speelde en bleef combineren. Achterin stonden Tara en Esmee goed te verdedigen. Soms kan het echter nog een stukje feller in de duels, laat de schroom maar in de vuilnisbak liggen. Jullie zijn sterk en snel zat, wees er bewust van en gebruik het meer ! Diverse malen konden ze doorschuiven naar voren om goed aan te sluiten. Prima gedaan. Uit één zo’n aanval kon Tara de bal op Madelief spelen, die prima doorliep op de verdediger om meteen te storen. Ze kon de bal hierdoor goed veroveren en een voorzet op maat afleveren op Angela. Die niet aarzelde en wederom snoeihard binnen knalde voor haar 2e treffer. Dit was de passie en de strijd die we willen zien door meteen te storen en je ziet wat het oplevert. Doe het maar vaker. Het was echter nog steeds niet uit met de doelpuntenpret. Lieke opende op rechts waar de ruimte lag. Maisoen ontving de bal om een prachtige aanval op te starten. Na wat goed combinatiewerk kwam de bal bij de hardwerkende en goedspelende Mare. Een heerlijke voorzet volgde waar Femke alleen maar tegen hoefde te lopen voor het volgende doelpunt. In het laatste deel van de wedstrijd bleef het ook nog steeds genieten. De ploeg was nu weer helemaal los. Het ene na het andere combinatiespel volgde. Mare was nadrukkelijk op zoek naar haar verdiende treffer, maar had op dat gebied net de pech dat de schoten werden gepakt, net geblokt of de bal ging net naar de andere kant op een andere vrije medespeler. Ze was echter wel weer betrokken bij het laatste slotakkoord met een aanval uit het boekje. Op rechts was laatste vrouw Bente doorgeschoven naar het middenveld. Ze zag Mare prima vrijstaan die maakte een mooie actie en gaf weer een strakke voorzet op maat. Femke had hierdoor weer de vrije kans en kon haar 3e treffer aantekenen die leidde tot de eindstand van 7-1.

Wat kan er nog na zo’n goede en schitterende pot nog gezegd worden? De dames hebben zich prima hersteld van de vorige wedstrijd en laten zien wat ze kunnen. Dat wisten we al lang, maar soms is het goed om het weer even op te frissen. Op de trainingen van de afgelopen week zijn ze even hard met de neus op de feiten gedrukt dat je altijd hard moet blijven werken en dat alleen de zon automatisch op gaat. Voor al het andere moet je aan de bak. Zaak blijft het om deze scherpte te blijven tonen ook in de komende wedstrijden. Deze lessen gaan dus ook de komende trainingen weer door om het combinatiespel en de inzet nog verder te verbeteren. Maar even kort nagenieten van de prestatie van deze dag hoort er natuurlijk ook bij omdat dit positieve gevoel gebruikt kan worden in de verdere ontwikkeling. Zeker als jullie spelen met deze passie en durf door te lopen op de tegenstanders om het ze moeilijk te maken !! Hou het vol en wees bewust van wat jullie kunnen !!