IFC MO11 weer terug op aarde na bekernederlaag tegen Sliedrecht

Het was vandaag vroeg dag voor de laatste bekerwedstrijd uit bij Sliedrecht. In de afgelopen weken speelde de ploeg zeer goede wedstrijden met dito resultaten. De grote  vraag was of dat deze goede lijn doorgetrokken kon gaan worden. Dit na een wat rommelige trainingsweek doordat de dinsdagtraining al snel werd afgebroken vanwege de grote brand in Alblasserdam en een klein clubje op de donderdag.

Maisoen was vandaag de aanvoerder in deze bekerkraker waarin Mare haar rentree kon maken op de goal na een lange afwezigheid. Voor de wedstrijd hebben de leiders  de reguliere punten doorgesproken. Plezier, inzet, elkaar helpen door compact te spelen en aan te sluiten en laat de bal rondgaan door simpel en zuiver te passen. Daarnaast is aangegeven dat de meiden vandaag meer zelf leren kijken waar de bal en de tegenstander is, waar je zelf loopt en waar kan ik doorschuiven naar de ruimte op het veld. Dit was een test om te kijken of wat in de trainingen is geoefend ook meer zelf in de praktijk kan worden gebracht zonder hulp van de coaches. Na de korte warming-up kon van start worden gegaan.

Het begin was veelbelovend waarbij goed druk werd gezet en regelmatig de zijkanten werden opgezocht. Bente en Madelief konden elkaar goed vinden op links. Goede combinaties werden aangegaan. Uit een mooie lancering kon Madelief goed door naar de goal, maar het harde schot ging net naast, waarbij de coaches van de andere kant gekeken dachten dat de bal al zat. Na een tijdje kwam de klad er echter een beetje in. Het veld werd weer langer omdat de verdedigers wat achterin bleven hangen en doordat Sliedrecht steeds 3 dames achterin hield die weinig of niet doorschoven, ontstond veel ruimte op het middenveld. Ook bleek dat Sliedrecht feller in de duels was, waardoor met grote regelmaat de duels werden verloren. Dit betekende in plaats van een eigen aanval dat de ploeg in de verdediging werd gedrukt. De grote ruimtes op het middenveld benutte Sliedrecht prima. Uit één zo’n snelle counter werd de bal achter de verdediging gespeeld. Er leek niets aan de hand omdat de bal rustig opgepikt kon worden. Helaas gebeurde dit te slap, waarna de rappe aanvalster erbij was en dit buitenkansje benutte. Zonde was dit eigenlijk, want er was verder weinig aan de hand. De ploeg rechtte de rug echter wel weer snel.

Angela schoof als middenvelder goed naar voren en speelde een goede eerste helft. De uitgeschoten ballen ving ze regelmatig prima op en verdeelde het spel naar de zijkanten of kon zelf schieten. Soms echter van een iets te grote afstand, terwijl er nog genoeg ruimte is om door te lopen. Bij één zo’n opgevangen bal deed ze het precies goed. Haar knal kon de keepster nog net keren, maar Femke was gelukkig alert om ondanks een tik die ze op haar been had gehad, de terechte gelijkmaker binnen te tikken. Zou dit de ploeg de extra en benodigde rust en stimulans geven? Nee, daarover kunnen we kort zijn. Het spel bleef wat ongeconcentreerd met wegspringende ballen van de voeten, te slap in de duels en de passing onzuiver. Desondanks bleef de ploeg wel de goede kansen houden. De schoten van Lieke kon de keepster helaas gemakkelijk pakken. Achterin bleef het ook oppassen geblazen. Esmee, Tara en Maisoen hadden het zwaar en moeilijk tegen de snelle spitsen en konden soms met moeite een voetje er tussen krijgen. Hierdoor hinkten ze op twee gedachten om wel of niet door te schuiven naar het middenveld. Hierdoor had Sliedrecht redelijk vrij spel op het middenveld. Onthoud wat er is gezegd en spreek het met elkaar of wie er gaat en wie welke tegenstander pakt. Neem dat zelf initiatief maar ! Mare had op zich niet heel veel te doen en deed wat ze moest doen. Ook bij de spelhervattingen lette ze goed op en wist de vrije medespelers te vinden. Een aantal minuten voor de rust was het wederom onrustig achterin op een bal waarbij dat eigenlijk niet direct hoefde. Bente en Tara liepen allebei naar de bal toe en hierdoor eigenlijk elkaar in de weg. Helaas raakte Tara de bal verkeerd en de bal ging langs de uitgelopen Mare in het eigen doel. Dat was wederom een forse tegenvaller, maar nog geen vrouw over boord. Er zou nog een tweede helft volgen en de mentaal sterke meiden kunnen het dan nog herstellen.

In de rust is nadrukkelijk gesproken over de uitgangspunten vooraf en de praktijk in de 1e helft. Iedereen weet het wel, alleen het zelf toepassen is veel moeilijker. Belangrijkste aandachtspunt was echter wel de inzet. Dit is een groot punt om in de wedstrijd te komen. Dan wordt het de tegenstander moeilijker gemaakt en kunnen ze de bal niet zo gemakkelijk spelen. Ook het nadrukkelijker samenspelen en zuiverder passen helpt je eigen ploeg. Met dit in de oren geknoopt kon de 2e helft aanvangen.

Vanaf het begin ging het iets beter en kon Sliedrecht meer van de goal worden afgehouden. IFC drukte wat meer en kreeg kleine mogelijkheden op een vrije doorgang. Alleen de laatste pass ontbrak net iets te vaak of was te onzuiver. Hierdoor bleef het spannend en kon Sliedrecht een aantal malen doorbreken. Maisoen had er gelukkig een aantal malen een voetje tussen. Ook Mare lette goed op en liep diverse keren uit waarna IFC weer kon bouwen aan de nieuwe aanval. Diverse keren over rechts en links kon naar voren worden gespeeld. Femke had op de rechterkant een aantal kleine acties en ging er langs, alleen het geluk bij de voortzetting ontbrak.

De ploeg deed haar uiterste best, maar naarmate de wedstrijd vorderde bleek dat het vandaag er eigenlijk niet in zat. Halverwege de 2e helft kwam eigenlijk pas de eerste en enige mooie aanval van de dag zoals we die kennen. Vanuit de verdediging via Esmee kon Angela worden bereikt die Madelief op links wist te bereiken. Zij ging er langs en wist de aangesloten Bente te bereiken, waarna die meteen goed doorspeelde naar Angela die op rechts Lieke wist te bereiken. Die schermde bal goed af en legde de bal panklaar voor de goed doorgeschoven Tara. Een kanonskogel kon ze loslaten, maar de keepster pakte de bal echter ternauwernood. Zonde deze mooie aanval had meer verdiend. Naarmate de wedstrijd vorderde leek het erop alsof de gelijkmaker toch nog zou kunnen vallen. Een aantal duels werden wat vaker gewonnen door een scherpere inzet, maar Sliedrecht bleef ook zeer gevaarlijk. Ze verdienden een corner die prima werd voorgegeven. De doorgeschoven laatste vrouw was veel alerter dan de IFC-verdediging en schoot de bal goed binnen voor de 3-1 stand. Met het laatste beetje inzet werd aangezet voor een slotoffensief. Binnen de verdediging van Sliedrecht was wat onrust, waarna de bal naar Lieke werd gespeeld. Na een wat moeizame aanname kreeg ze de bal uiteindelijk toch voor de voeten en kon schieten en deze bal verdween nog in het doel voor de eindstand van 3-2. Meteen na de aftrap floot de jonge scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Deze eerste en terechte nederlaag van het jaar geeft genoeg stof tot nadenken. Het is een beetje zoals David Bowie al zong, groundcontrol voor Major Tom. Alleen dan nu: aarde voor IFC MO11. De grote roze wolk waarop werd geleefd is even doorgeprikt. En dat is alleen maar prima. Kort na de wedstrijd hebben de trainers tegen de meiden gezegd dat ze verwachten dat dames goed nadenken over deze wedstrijd om er van te leren. Waarbij de vragen zijn neergelegd: Hoe hebben jullie elkaar geholpen in coaching en aansluiting? Hoe is de passing naar elkaar geweest? Hoe hebben jullie gekeken naar de positie op het veld van bal, tegenstander en medespelers? En als laatste: Hoe was de inzet in de duels?

Over de rest kunnen ze nog nadenken en gaan we komende week weer verder trainen, maar over de inzet kan het volgende al worden aangegeven. De inzet is de basis van alles. Een verkeerde bal geven is niet erg, als je maar meteen laat zien dat je het wilt herstellen of bij een goede bal meteen weer aansluiten om mee te doen. Blijven hangen in een moment van rouw of genieten van een goede pass doen we na de wedstrijd, maar niet tijdens de wedstrijd. Meteen weer in actie komen omdat je daarmee laat zien aan de tegenstanders dat je er bent en het ze moeilijk maakt en voor jezelf uiteraard gemakkelijker. Durf het duel aan te gaan en reageer sneller op wat er gebeurt in het veld. Kortom even uithuilen, nadenken, leren en herstellen voor de volgende wedstrijd. Op die manier kan je individueel en als ploeg alleen maar beter worden. Zet hem op meiden ! We weten dat jullie het kunnen, dat hebben jullie al eerder bewezen!