IFC ontmoet het meer dan een eeuw oude DOSKO

tekst: Cees van Heeren

imageNa een nieuwe thuisoverwinning in de laatst gespeelde wedstrijd wacht IFC zondag a.s. weer een uitwedstrijd. In het Brabantse land ontvangt namelijk het al meer dan een eeuw oude DOSKO uit Bergen op Zoom onze roodzwarte Ambachtse trots op.

De Tegenstander DOSKO:
Het op 1 maart 1908 opgerichte Door Ons Samenspel Komt Overwinning (DOSKO) is de oudste voetbalclub uit West-Brabant en speelde in de jaren 50 van de vorige eeuw een viertal jaren als betaald voetbal organisatie. In het zelfde decennium kende de vereniging ook twee internationals. Rinus Bennaars kwam als lid van DOSKO in totaal 10 keer en Louis Overbeke drie keer uit voor het Nederlands elftal.
De vereniging kent momenteel 23 teams, die in KNVB verband uitkomen.
Na afloop van het seizoen 2010/2011 kon het kampioenschap gevierd worden in de derde klasse. Hierna ging het heel snel. Het seizoen daarop promoveerde het eerste elftal van de vereniging via de nacompetitie naar de eerste klasse om in het seizoen 2012-2013 gelijk maar via de nacompetitie door te stomen naar de hoofdklasse.

Vorig seizoen:
Na de promotie naar de hoofdklasse kon DOSKO zich de drie volgende seizoenen handhaven in de hoofdklasse, zonder overigens een rol van betekenis te kunnen spelen om de prijzen. In het afgelopen seizoen 2015-2016 werd met 35 punten een zevende plaats en daarmee de hoogste eindklassering behaald.

Dit Seizoen
Na een wisselende voorbereiding met vier oefenwedstrijden (1x winst, 1x gelijk en 2x verlies) loopt het in de competitie ook nog niet zo als gehopt voor de Brabanders. In de zes gespeelde competitiewedstrijden werd namelijk maar liefst vijf keer verloren. Daartegen over staat slechts één enkele overwinning. Op 4 september werd Chevremont met een 4-0 nederlaag terug naar Limburg gezonden. Met deze drie punten en een doelsaldo van 6 voor en 11 tegen neemt DOSKO de 12e plaats in de stand in. Naast de genoemde overwinning werd thuis verder verloren van Quick (1-2) en Gemert (0-5).

Selectie:
Voor het vijfde seizoen in successie is Peter Sweres de hoofdtrainer. Voordien trainde hij Jeka, Unitas´30 en Virtus.
Doelman is normaliter Nick Lodiers, die momenteel aan de leiding gaat in hun speler van het jaar verkiezing. De twee aanvallers zijn meestal Sam van der Kreeke (2 competitietreffers) en Wesley van Zundert. Ook aanvallende middenvelder Mike de Nijs is in de Brabantse dreven een bekende speler. In het seizoen 14-15 wist hij namelijk in de vierde klasse voor Steenbergen tot 40 competitietreffers te komen.

Historie:
Ook DOSKO is één van de ploegen waartegen IFC in het verleden in competitieverband wel eens is uitgekomen. In het seizoen 2012-2013 in de eerste klasse eindigde de wedstrijd in Bergen op Zoom in een 1-1 gelijk spel, terwijl op Schildman de eindstand 2-4 was geworden. De laatste onderlinge ontmoeting is echter van zeer recente datum. Op 31 juli jl. speelden beide ploegen namelijk in Hendrik Ido Ambacht een oefenwedstrijd tegen elkaar. Na een 1-1 ruststand won DOSKO met 1-3. Voor IFC scoorde aanvoerder Danny Slingerland en voor de gasten Fortunati, van Zundert en De Nijs. De kleine historische balans is dus in het voordeel van DOSKO.

Waar te zien:
IFC zal uiteraard graag de eerste uitoverwinning van dit seizoen willen pakken, maar DOSKO kan de punten ook heel goed gebruiken. Het zal dan ook weer een spannende wedstrijd worden. Kom IFC dus steunen!
De wedstrijd op Sportpark Meilust aan de Ravelstraat 158 te Bergen op Zoom onder leiding van scheidrechter S. Veekamp begint om 14.30 uur.