IFC sluit 2019 af bij koploper Unitas


tekst Cees van Heeren

Vorig seizoen was de kop van de voorbeschouwing op deze wedstrijd: `Handhaving of nacompetitie voor IFC?` Door een 3-4 overwinning na een 2-0 achterstand bij de rust handhaafde IFC zich in de zondag hoofdklasse.
Thans ontmoeten de beide ploegen uit de provincie Zuid-Holland elkaar op de laatste speelronde in het jaar 2019 en staan de beide ploegen in de top vijf van de ranglijst. Unitas is daarbij de koploper.

De Tegenstander GVV Unitas:
De Gorcums Voetbal Vereniging Unitas stamt uit 19 april 1898 en is dus inmiddels al 120 jaar oud! In het jaar 2008 werd de districtsbeker van Zuid 1 gewonnen. Na een afwezigheid van 30 jaar keerde Unitas vorig seizoen terug in de hoofdklasse. De vereniging, die net als IFC ook een zaterdag afdeling kent, heeft momenteel ongeveer 850 leden.

Vorig seizoen:

Als kampioen van een eerste klasse kwamen ze vorig seizoen dus ook uit in de hoofdklasse B. Na tien wedstrijden stonden ze bovenaan de ranglijst, pakten daarmee de eerste periode titel en verzekerden zich tevens ook van nacompetitie wedstijden voor promotie naar de derde divisie. Na 28 wedstrijden hadden ze 53 punten en een doelsaldo van 59 voor en 42 tegen en eindigden ze op de vijfde plaats. In de nacompetitie werden ze vervolgens in de eerste ronde uitgeschakeld door SDO (2-2 en 0-2).

Dit seizoen:
Trainer Jeroen van Bezouwen staat dit seizoen voor het eerste seizoen voor de groep en is afkomstig van UNA. Hiervoor was hij o.a. hoofdtrainer bij ´t Zandt, Roosendaal, ODC en DVVC. In de 13 gespeelde wedstrijden wonnen ze 7x, speelden 5x gelijk en verloren slechts één keer. In totaal hebben ze dus 26 punten en een doelsaldo van 21 voor en 10 tegen, waarmee ze koploper zijn.
Van alle 14 ploegen in de hoofdklasse B hebben ze de minste tegentreffers. Ook hebben ze het minste aantal verloren wedstrijden. Maar Unitas is niet onaantastbaar. Op 1 december versloeg AWC ze namelijk met 1-2.
In de overschrijvingsperiode vertrokken er weliswaar een vijftal selectiespelers, maar konden er ook acht nieuwe spelers verwelkomd worden. De nieuwkomers zijn: Habtemariam (Stedoco), Fijneman (TEC), Meierdres (Halsteren), Cimen (IFC), Ben Mohamadi (RKC Waalwijk), Libretto (Unitas Zat), Swets en Camara (LRC Leerdam).
De competitie doelpunten zijn gemaakt door 10 verschillende spelers, waarbij Jay-Jay Meierdres met vijf doelpunten de huidige teamtopscorer is.

Historie:
In competitieverband troffen beide teams elkaar in het seizoen 2008-2009 in de eerste klasse. Thuis won IFC toen met 2-1 en in de uitwedstrijd werd het een 3-3 gelijkspel. In oktober 2016 troffen beide teams elkaar in de tweede bekerronde met een 2-2 stand na 90 minuten. De noodzakelijke strafschoppen werden door Unitas vervolgens het beste genomen. Tot slot troffen beide teams elkaar vorig seizoen. In februari 2019 moest IFC vrij vroeg met tien man verder na een rode kaart voor Nico Ramos en speelden de Ambachters in feite een kansloze wedstrijd die eindigde in een 1-4 thuisnederlaag. Op de laatste speeldag won IFC zoals eerder geschreven met 3-4. De doelpuntenmakers waren toen voor IFC Joey Grootenboer, Noël Goossens en 2x Danny Slingerland uit strafschoppen. De doelpuntenmakers voor Unitas: Selmani 2x en El Ouazizi spelen nu voor respectievelijk Roda Boys en SVW.

Waar te zien:
Wij kunnen in ieder geval een spannende regiowedstrijd verwachten met hopelijk veel publiek. Immers Unitas zal als koploper de winterstop willen ingaan, terwijl IFC ook een goed resultaat wil behalen om de huidige 5eplaats te behouden.
De wedstrijd van 15 december op Sportpark Molenvliet aan de Bataafsekade 6 te 4204 AX Gorinchem onder leiding van scheidsrechter A.J.M. Midden uit Heteren start om 14.30 uur.

Tot ziens!