IFC speelt bij Halsteren

tekst: Cees van Heeren

halsterenNa de mooie thuis overwinning op het gerenommeerde DHC wacht IFC zondag a.s. weer een tegenstander waar zij in het verleden ook wel eens tegen in het veld zijn gekomen. In het Brabantse land wacht namelijk de RKSV Halsteren uit het gelijknamige dorp tegenwoordig deel uitmakend van de gemeente Bergen op Zoom.

De Tegenstander Halsteren:
Het op 1 april 1926 opgerichte Excelsior veranderde snel zijn naam in Halsteren toen het zich aansloot bij de Brabantse voetbalbond en er meerdere verenigingen bleken te bestaan met de naam Excelsior. De grootste successen van het eerste elftal van de vereniging liggen inmiddels meer dan 20 jaar terug. Zowel in 1989, 1993 als 1995 werd de KNVB districtsbeker van Zuid 1 gewonnen. In 1992 werd ook de afdelingstitel in de hoofdklasse bemachtigd.
Zoals elke vereniging kende Halsteren een sportieve dip en er volgde zelfs een degradatie naar de derde klasse in het begin van deze eeuw. De laatste jaren is de weg van het sportieve succes weer ingeslagen. Na afloop van het jaar 2013/2014 kon een kampioenschap gevierd worden in de 2e klasse E en het seizoen daarop ook gelijk maar het kampioenschap in de 1e klasse C.

Vorig seizoen:
Na de twee achtereenvolgende kampioenschappen en als gevolg daarvan de promoties kwam Halsteren in het vorige seizoen weer uit in de hoofdklasse. Na 26 gespeelde wedstrijden betekenden de behaalde 29 punten een negende plaats in de eindstand.

Dit Seizoen
De huidige competitie begon voorspoedig voor Halsteren. Weliswaar met een gelijkspel bij Gemert, maar daarna volgde thuisoverwinningen op Gestel en Nuenen alsmede een driepunter bij OSS1920. Afgelopen zondag liepen de Brabanders echter tegen een eerste nederlaag op. Bij Quick in Den Haag met 2-1. Met 10 punten uit vijf wedstrijden en een doelsaldo van 10 voor en 4 tegen nemen ze momenteel de vierde plaats in de stand in.

Selectie:
Na het vertrek van trainer Gabriels naar het Midden-Oosten staat sinds kort clubman Frans Vermeulen voor de geel-zwarte formatie als hoofdtrainer.
Naast spelers, die al langer voor de vereniging uitkomen, heeft het team, dat smaakmaker Tiago Faria de Silva naar België zag vertrekken, dit seizoen een aantal versterkingen kunnen verwelkomen.
Zo kwam de ervaren doelman Ariën Pietersma (o.a. ex. Willem 11). Topscorer met drie doelpunten is de 35 jarige Matthew Amoah. Deze ervaren speler heeft vanaf 1998 tot en met 2014 op het veld gestaan voor meerdere eredivisie ploegen: Heracles, Heereveen, NAC Breda en Vitesse. De van Baronie overgekomen Jordy Nijs is goed voor twee competitietreffers evenals de van SC Kruisland gekomen Ferdi Yilmaz.

Historie:
Halsteren is één van de ploegen waartegen IFC in het verleden in competitieverband wel eens is uitgekomen. In het seizoen 2007-2008 in de tweede klasse bleven de punten door een 3-0 overwinning in Halsteren. Enkele jaren later in seizoen 2012-2013, in de eerste klasse wist Halsteren de wedstrijd op het eigen veld opnieuw te winnen (3-2). De laatste officiële onderlinge ontmoeting dateert van september 2015 in de poulefase van het districtsbekertoernooi won Halsteren thuis met 2-0. Beide ploegen waren overigens toen al zeker van het verder mogen bekeren.
De historische balans is dus helemaal in het voordeel van de thuisploeg.

Waar te zien:
Hoewel de historische balans dus in het nadeel van IFC is, weet een ieder, dat prestaties uit het verleden geen enkele garantie bieden voor het heden of de toekomst. De thuisploeg, zal de eerste nederlaag van vorige week uiteraard willen wegspoelen met een goed resultaat en daarmee aansluiting willen behouden met de top van de ranglijst. IFC zelf, dat weer kan beschikken over de van zijn schorsing verloste Stephan Emelina, heeft een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd van vorige week en zal graag opnieuw voor punt(en)gewin gaan.
De wedstrijd op Gemeentelijk sportpark De Beek aan De Beeklaan 37 te 4661 RK Halsteren onder leiding van scheidrechter J.H. Tempelaar start om 14.00 uur.

Tot Ziens!