IFC speelt bij ongeslagen O.S.S. 1920

tekst Cees van Heeren

In een enerverende wedstrijd speelde IFC afgelopen zondag thuis met 3-3 gelijk tegen de toenmalige koploper G.O.E.S. Aankomende zondag reist IFC af naar het Brabantseland om in Oss tegen het plaatselijke en in de huidige competitie nog ongeslagen O.S.S. 1920 uit te komen.

Tegenstander O.S.S. 1920:
Op 1 juni 1920 is in het Brabantse Oss de S.V.´20 opgericht. In het jaar 1939 werd de naam van de vereniging gewijzigd in sport vereniging Oefening Staalt Spieren 1920 (sv O.S.S. 1920).
Tegenwoordig is het een grote vereniging met alleen al 13 seniorenteams, waarvan 2 vrouwenteams, die in competitieverband uitkomen.
Net als IFC is de thuisclub deze eeuw behoorlijk in de rijen van het amateurvoetbal omhoog geklommen. Zo kon in 2001 het kampioenschap in de derde klasse en in 2003 het kampioenschap in de tweede klasse gevierd worden. In 2009 volgde het kampioenschap in de eerste klasse C, maar de hoofdklasse bleek toen iets te hoog gegrepen, want er volgde gelijk weer een degradatie. Na enkele jaren in de eerste klasse te zijn uitgekomen volgde in het jaar 2014 via de nacompetitie weer een promotie naar de hoofdklasse. Dit hogere niveau kon men gelijk goed aan, want bij het her optreden volgde er gelijk een zeer goede vierde plaats op de ranglijst. In het tweede seizoen in de hoofdklasse, deden de Ossenaren het nog beter met een 2e plaats. Deze prestatie was goed om nacompetitie te spelen voor promotie naar de derde divisie. Bij de loting voor de nacompetitie troffen zij het echter niet met super ambitieuze De Dijk uit Amsterdam.

Vorig seizoen:
Vorig seizoen eindigde O.S.S. 1920 met 49 punten op de derde plaats in de hoofdklasse en dat betekende wederom nacompetitie spelen om promotie naar de derde divisie. In de eerste ronde werd daarin twee keer gewonnen van SC Woezik uit Wijchen (2-1 en 3-0). In de tweede ronde werd beide keren verloren van De Meern (1-6 en 1-2).

Huidig seizoen:
Na een aantal oefenwedstrijden met o.a. 1-0 winst op TOP is voor O.S.S. 1920 de competitie begonnen en daarin zijn ze zoals geschreven nog ongeslagen. Er werd bij de opening knap gelijkgespeeld bij Gemert (0-0) en later bij Jong Den Bosch (2-2) en thuis tegen EHC (1-1) en Baronie (1-1). Afgelopen zondag werd de eerste overwinning geboekt en wel met 0-2 bij Vlissingen.
Door deze uitslagen neemt O.S.S. 1920 thans de 10e plaats op de ranglijst in. Overigens dus slechts met 1 punt minder dan IFC, dat zesde staat.

De selectie:
Trainer Bertjan Kreekels is bezig aan zijn eerste seizoen en afkomstig van RPC uit Eindhoven. In de overschrijvingsperiode kon de vereniging een zevental nieuwe spelers verwelkomen naast de 13 blijvers. De topscorer van vorig seizoen De Groot (16 treffers) is de vereniging trouw gebleven. Afgelopen zondag stonden er van de nieuwelingen overigens slechts twee in de basis. De van DESO overgekomen verdediger Zonnenberg en de van RKC Waalwijk afkomstige aanvaller met al drie competitietreffers achter zijn naam Rob van Sonsbeek.  De van Nuenen afkomstige aanvaller Bangura heeft nog geen basisplaats weten te veroveren.

De historie:
In het afgelopen seizoen troffen beide teams elkaar voor het eerst. In november 2016 won de ploeg uit Oss op eigen veld met 3-1 na een aanvankelijke voorsprong voor IFC via Arslan. De wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht leverde wederom een winst op voor de ploeg uit Oss met 2-3, waarbij de winnende treffer diep in de blessuretijd viel via de genoemde De Groot.  De historische balans is dus geheel in het voordeel van de gastheer.

Waar te zien:
Zal IFC thuisteam O.S.S. 1920 de eerste nederlaag van het seizoen weten toe te brengen of zal de thuisploeg zijn ongeslagen status weten te verlengen? De wedstrijd op Sportpark Rusheuvel aan de Rusheuvelstraat 59 te 5346 JH te Oss onder leiding van scheidrechter N. Zeeman uit Sneek begint om 14.30 uur.

Tot Ziens!