IFC UIT BEKER NA STRAFSCHOPPENTHRILLER

tekst Cees van Heeren

Na een ware thriller met liefst 22 strafschoppen schakelde Unitas het twee klasse hoger spelende IFC in de tweede bekerronde verassend uit. Na ruim 90 minuten speeltijd was de wedstrijd in een 1 tegen 1 eindstand geëindigd, zodat de strafschoppenserie moesten beslissen wie zou doorgaan na een plaats bij de laatste 64 in het KNVB districtsbekertoernooi van Zuid 1.

In de strafschoppenserie leek aanvankelijk IFC aan de winnende hand, doordat het de eerste drie penalty´s feilloos benutte en de Unitas spelers Clemens (lat) en Campfens (gestopt door van Trijp) niet. Door deze riant lijkende voorsprong van twee penalty´s dachten de twee verdere spelers van IFC wellicht, dat er al gewonnen was en verloren daardoor focus. Want hierna schoot spits Yoeri Rombouts IFC´s vierde penalty ongecontroleerd hoog over en de vijfde van Akin Arslan werd gestopt door doelman Verberk. Doordat de vierde en vijfde penalty van Unitas wel gemaakt werden ging de serie dus verder. Beide ploegen scoorden met de zesde, zevende en achtste schutter vervolgens. De negende penalty van Libretto voor Unitas werd weliswaar gestopt door Lorenzo van Trijp maar opnieuw (eerder bij de 2e penalty van Unitas) had de zeer jonge assistent Van Gerwen geconstateerd, dat hij te vroeg van zijn lijn zou zijn bewogen en in de herkansing ging de bal er wel in net zoals bij de gelijkmakende beurt van IFC. Als 10e en laatste veldspelers in de rij waren de spelers met rugnummer 13 aan de beurt. Kivaka voor Unitas scoorde en de poging van Marwin Richard werd gestopt. Hierdoor bekert Unitas verder.

Overigens was het nog verbazingwekkend, dat het tot een strafschoppenserie kwam. IFC was weliswaar de bovenliggende partij geweest met ook het meeste balbezit gedurende de eerste 60 minuten van de wedstrijd, maar kon heel weinig creëren tegen de compact spelende thuisclub. Na het met een lichte blessure uitvallen van Ronnie Nouwen zakte IFC wat weg en was Unitas gevaarlijk via scherpe counters met vaak de boomlange Van Delden in een hoofdrol. Zo weerhield keeper Van Trijp deze spits van een huldiging en zag hij de even lange Campfens later hard naast schieten. Het was dan ook op dat moment niet verassend, dat in de 84ste minuut na weer een snelle aanval via de voorzettende Ulusan de ingevallen Chentouf de thuisclub op voorsprong zette 1-0.
In de daaropvolgende slotfase ging IFC uiteraard va banque spelen en zag het Jordi Fok de lat raken. Pas diep in de blessuretijd was het aanvoerder Danny Slingerland, die na een scrimmage alsnog voor de gelijkmaker zorgde en de boven beschreven penaltyreeks.
Na afloop vond trainer Jack van den Berg zijn team weliswaar niet slecht, maar ook niet goed gespeeld hebben tegen een tegenstander die compact stond op een niet favoriete ondergrond (gewoon grasveld). Uiteraard baalde hij, dat de penaltyreeks verloren was na een redelijk riante voorsprong daarin. Immers hij wil elke wedstrijd winnen. Deze wedstrijd heeft volgens hem wel duidelijk gemaakt, dat de verwachting van diverse IFCers, dat er in de competitie wellicht wel promotie inzit (na de goede start) heel voorbarig is en ook weinig realisme toont na pas 9 van de 30 te spelen wedstrijden. Immers tegen vier van de zes hoogst genoteerde tegenstanders dient nog tweemaal aangetreden te worden.
IFC kan zich nu volledig richten (de Voetbal Rijnmond Cup en Regio Rijnmond Cup niet meegerekend) op de competitie. Zondag 30 oktober 2016 speelt IFC om 14.30 uur de uitwedstrijd in Eindhoven bij Gestel, de huidige nummer zeven van de ranglijst.
Unitas – IFC: 1-1 (0-0). Unitas wint met 8-7 na strafschoppen
84. 1-0 Achraf Chentouf en 90+6. 1-1 Danny Slingerland.
De spelers van IFC: Lorenzo van Trijp; Thomas Keuter (77. Ufuk Akkanoglu), Levi Spencer Salomao, Danny Versluis, Jordi Fok, Ronnie Nouwen (59. Nico Ramos), Perry van Eijken, Achraf el Hajouti (46. Akin Arslan), Danny Slingerland, Yoeri Rombouts en Marwin Richard.