IFC vertrekt met lege handen uit Meerssen

tekst: Cees van Heeren

Ook de derde en laatste competitiewedstrijd in de provincie Zuid-Limburg leverde voor IFC geen overwinning. Na een bliksemsnelle achterstand waren de Ambachters weliswaar een groot deel van de wedstrijd de duidelijk betere ploeg dan Meerssen maar kwamen niet tot scoren. In de slotfase deden de gastheren dat wel nog twee keer en wonnen derhalve met 3-0.
Ten opzichte van de wedstrijd van vorige week zondag keerde Noël Goossens terug in de basis. Marco Bouwman begon daardoor als wisselspeler. Mede hierdoor speelde IFC deze wedstrijd weer met vier verdedigers. Marwin Richard zat zijn laatste van drie wedstrijden schorsing uit.

De wedstrijd is nog geen twee minuten oud als Odekerken uit een hoekschop van Van Kempen raak kopt en het thuisteam op voorsprong brengt 1 – 0. Het eerste kwart van de wedstrijd is daarna voor Meerssen. In de zevende minuut een uitbraak van hen over de linkerkant via Borgers doch spits Van der Schoot raakt de bal niet goed bij deze 100% kans. Dezelfde speler duikt in de 19e minuut vrij voor onze doelman op, gelukkig mist zijn lob kracht en is een prooi voor onze doelman. Twee minuten later werkt Stephen Emelina een bal niet goed weg maar onze keeper Davey van Pelt, in zijn 25e officiele wedstrijd voor IFC, krijgt nog net zijn vingertoppen tegen de afsluitende schuiver en verwerkt de bal in hoekschop.
Vanaf dan neemt IFC het spelbeeld duidelijk in handen en gaat het op zoek naar de gelijkmaker en dit resulteert in een eerste kans in de 24e minuut. Aanvoerder Danny Slingerland stuurt Noël Goossens weg, die voor zijn tegenstander kruist maar doelman Quaden pakt de vanaf tien meter ingeschoten bal. Na een half uurspelen lost Danny Slingerland op aangeven van Stephen Emelina een vlammend schot maar de doelman zorgt met zijn vuisten voor redding. Een zevental minuten later wordt de bal ingespeeld op Billy Nzojyibwami een verdediger trekt hem in het strafschopgebied omver. Penalty?! Tot veler verbazing oordeelt de scheidsrechter: niets aan de hand voor zijn mede Limburgers, doorspelen. Voor lichtere overtredingen zijn dit seizoen wel strafschoppen gegeven. Als er wel een penalty was gegeven en deze naar verwachting benut zou zijn (IFC heeft er nog geen één gemist) dan had de uitkomst van deze wedstrijd wellicht of waarschijnlijk een heel andere uitkomst gekregen. Vlak voor het rustsignaal weet de goede doelman Quaden de gelijkmaker van Billy Nzojyibwami te voorkomen en ziet vervolgens de rebound van onze aanvoerder voorlangs gaan.

In de tweede rondgang blijft IFC pressie uitoefenen. Na 50 minuten een diepe gekruiste bal van Perry van Eijken op Nzojyibwami maar een verdediger blokkeert de doelpoging. Na onder andere voorbereidend werk van Michael Potkamp schiet Achraf el Hajouti de bal bij een 100% kans over. Inmiddels had de na een niet jegens hem bestrafte overtreding Stephen Emelina geblesseerd het veld moeten verlaten en voor hem kwam Marco Bouwman in het veld. De vierde topscorer van de klasse Van der Schoot heeft bij één van de spaarzame tegenstoten van Meerssen ook zijn vizier te hoog gericht. Nadat Perry van Eijken een poging langs de verkeerde kant van de paal zag gaan toont tot twee keer aan toe doelman Quaden zijn klasse. Eerst houdt hij Danny Slingerland en een tweetal minuten later Noël Goossens van de gelijkmaker af ten koste van 2 hoekschoppen. In de laatste tien minuten van de wedstrijd wordt met Mohamed el Bannasri een derde aanvaller ingebracht en speelt IFC achterin één tegen één om zodoende en niet onlogisch de verdiende gelijkmaker trachten te maken.
Helaas snel hierna bij een counter een voorzet van links en topschutter Van der Schoot krijgt de bal langs onze keeper en in de lange hoek binnen 2 – 0. Natuurlijk geeft IFC nog niet op, maar de opgave is nu wel dubbel zo moeilijk. Een knal van Edison Warner gaat voorlangs en een omhaal van Ronnie Nouwen gaat net over. Het scorebord was net op 90 minuten gesprongen en de thuisploeg mag zijn zesde corner nemen. Hieruit scoort Van der Schoot met het hoofd de 3 – 0. Al het 19e competitiedoelpunt van hun spits. Direct hierna houdt de scheidsrechter het voor gezien.

Na afloop spreekt trainer Breetveld van een bizarre wedstrijd, waarbij IFC gedurende 70 minuten de bovenliggende en betere ploeg was en ook minimaal acht doelrijpe kansen creerden, maar de bal maar niet voorbij de doelman in het net kwam.

Uiteraard had de scheidsrechter een wellicht beslissende rol om in de eerste helft geen penalty te geven aan IFC, maar het gaat te ver om deze nederlaag aan hem te wijten. Immers een groot overwicht hebben, veel balbezit, een cornerverhouding van 6 tegen 10 en minimaal acht doelrijpe kansen leverden geen enkel doelpunt op.

Heel vaak doet IFC voetballend niet onder voor de tegenstander of is zelfs beter, maar als er negen ploegen minder doelpunten tegen hebben dan je en alleen de afgetekend laatste in de stand minder doelpunten gemaakt heeft (en de nummers 14 en 15 in de stand evenveel) dan is een bescheiden klassering niet zo heel vreemd. Daarbij is onze aanvoerder en aanvallende middenvelder Danny Slingerland teamtopscorer met 11 treffers (waarvan de helft uit penalty of vrije trap) en hebben de aanvallers die dit seizoen deel uitmaken (hebben uitgemaakt) van de selectie tot op heden gezamenlijk slechts 8 doelpunten gemaakt. Dat dan net zoals in deze wedstrijd veel kansen niet benut worden, is dan helaas ook niet echt verwonderlijk.

IFC zakt door deze nederlaag naar de 11e plaats met 35 punten uit 25 wedstrijden, doelsaldo 35 – 46. Pas op donderdagmiddag 10 mei speelt IFC de volgende competitiewedstrijd en wel bij het één punt meer hebbende Nuenen. In Hendrik Ido Ambacht was IFC met 4-0 de baas. Eerder op dinsdagavond 1 mei speelt IFC al voor de Voetbal Rijnmond Cup thuis om 20.00 uur tegen het in de eerste klasse uitkomende Nieuwerkerk.
Meerssen – IFC: 3-0 (1-0).
2. 1-0 Paul Odekerken, 84. 2-0 Jordie van der Schoot en 90. 3-0 Jordie van der Schoot.
Bijz.: Scheidsrechter M.J. Kok uit Maastricht bijgestaan door dhr. J. van Nijnatten en Dhr. E.A. de Wolf gaf gele kaarten aan Jongen, Rompelberg (Meerssen) en Goossens (IFC).
De spelers van IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos, Ronnie Nouwen, Perry van Eijken, Billy Nzojyibwami, Danny Slingerland, Michael Potkamp (83. Mohamed el Bannasri), Ozan Cimen, Stephen Emelina (60. Marco Bouwman), Noël Goossens en Achraf el Hajouti (69. Edison Warner).