IFC Vrouwen 1 verliest van titelkandidaat St Sparta/JVOZ

Voor dit weekend stond voor IFC Vrouwen 1 een mooie wedstrijd op het programma. Tegenstander was namelijk St Sparta/JVOZ uit Vlissingen. Dit is een opleidingsteam dat voor dit seizoen heel sterk had “ingekocht”.  Alle talenten uit de wijde omgeving van Zeeland trainen en spelen daar onder een KNVB-trainster. JOVZ is met profclub Sparta een samenwerking aangegaan (net als met een paar andere clubs in het land), met de bedoeling de talenten klaar te stomen voor het grote werk.  Profclub Sparta wil namelijk over een paar jaar met de vrouwen instromen in het betaalde voetbal. ST Sparta/JVOZ dacht dan aan het begin van het seizoen “zomaar” in te kunnen stromen in de eerste klasse. Daar kwamen protest op. Waarschijnlijk is de gulden middenweg gekozen en dus speelt het team nu in derde klasse. Maar wie het klassement goed bekijkt ziet dat het talententeam even aan elkaar heeft moeten wennen in het begin van de competitie, maar alras het ritme heeft gevonden. Ook is er heel veel scorend vermogen. Voorafgaand aan de wedstrijd stonden Sparta/JVOZ en IFC op een gedeeld eerste plek. Alleen FC Dauwendaele, ook al zo’n sterk team uit Middelburg, staat los van dit tweetal.

In de dichte mist werd afgereisd naar Vlissingen. Een gevoelstemperatuur van -4 graden Celsius bij het begin van de wedstrijd. Het begin van de wedstrijd ging goed gelijk op. De eerste goede kansen waren voor IFC. Als het vizier iets beter had gestaan, dan had niemand vreemd opgekeken als het na een kwartier 0-2 had gestaan. Ondertussen had keepster Femke Groenweg al wel enkele keren goed reddend op moeten treden. En de voetbalwet is genadeloos. Als je zelf de kansen laat liggen, dan slaat de tegenstander toe. En zeker een tegenstander als Sparta/JVOZ. Na een klein half uur was het twee keer in twee minuten raak. Even leek IFC de aansluitingstreffer te kunnen scoren, maar waar de inzetten van Sparta/JVOZ wel omgezet werden in een doelpunt, ging bij IFC de bal steeds net naast of over de goal. Door ongelukkig balverlies van een Ambachtse middenveldster kwam de thuisclub aan een gelukkig derde doelpunt. Dat was ook gelijk de ruststand.

Op weg naar de kleedkamer was er al een compliment van de trainersstaf van de thuisclub. Het was lang geleden dat de Zeeuwse meiden bij tijd en wijlen zo onder druk stonden. Ook complimenteerde de trainster terecht onze Femke.

IFC kwam getergd uit de kleedkamer. Een vlammend schot van Charissa Jongeneel werd nog net van richting veranderd. De corner werd door Daniëlle Zwang genomen en in de rebound scoorde Svenja van Nes. Maar het was Sparta/JVOZ dat direct de rug rechtte en binnen twee minuten het netje weer wist te vinden. En via een lange bal kwam de uit van 5-1 op het scorebord. Ondertussen was Luca van vliet in het veld gekomen voor de geblesserd uitgevallen Sandra Weeland. Niet veel later kreeg aanvoerder Jessica Idzenga een gemene tik op haar enkel en ook zij moest vervangen worden. Amber van der Pol werd gebracht en Britt Wijnmaalen schoof door naar voren.

Toch waren het de Ambachtse vrouwen die het koppie niet lieten hangen. Uit een ouderwetse scrimmage voor het doel wist Milou van der Wel het beslissende tikje te geven. Even was er verbijstering bij de Zeeuwen, want zoveel verzet hadden zij de gehele competitie nog niet meegemaakt, maar uit een corner wist uitgerekend de kleinste Zeeuwse speelster raak te koppen. Wel moet worden gemeld dat keepster Femke Groenweg flink werd gehinderd en eigenlijk een vrije trap verdiende. Maar de scheidsrechter besliste anders. Dat deed hij even later ook. Een charge met twee benen op Milou van der Wel werd wel bestraft, maar uitsluiting was eigenlijk de enige echte straf. IFC liet zich niet meeslepen en liet nog één keer de voeten spreken. Een lange bal op de wegsprintende Milou van der Wel. Zij stoomde op richting Zeeuwse doel. De uitkomende keepster werd verrast door een mooie lob. Daarmee was de eindstand 6-3.

Voor A-speelster Clarissa Buijs waren er ook nog speelminuten. Zij verving Carmen de Vlaaming twintig minuten voor tijd.

Conclusie na 90 minuten: IFC heeft dit weekend verloren van een technisch goed spelend team, dat zeker de gedoodverfde titelkandidaat is. Deze week weer lekker trainen en aankomende zaterdag de laatste competitiewedstrijd van 2017: thuis tegen MZ’11 uit Zierikzee.