IFC weer met lege handen

Tekst: Cees van Heeren
Tegen het hoog in de stand staande Groene Ster in Heerlerheide had IFC zondag 17 februari 2019 lang uitzicht op een eerste punt in het jaar 2019. Door een benutte penalty bleven de Ambachters echter ook in deze vijfde wedstrijd van 2019 met lege handen staan. Doordat de overige laag geklasseerde ploegen allemaal wel punten pakten zakt IFC naar de 12e plaats in de rangschikking en bedraagt de voorsprong op de nacompetitieplaats (13e) nog slechts één schamel puntje.

Trainer Virgil Breetveld had ten opzichte van de laatste wedstrijd noodzakelijkerwijs één wissel moeten doorvoeren. De op de training geblesseerd geraakte Nico Ramos werd in de verdediging vervangen door Edison Warner. Overigens bestond de verdediging in deze wedstrijd uit een vijfmans sterk verdedigingsblok.
De thuisploeg kon zelf met al hun zeven doelpuntenmakers in de gelederen, in zijn sterkste opstelling spelen, waarbij de in de winterstop van Fortuna Sittard overgekomen Van de Walle inmiddels de eerste doelman is geworden.

Hoewel de openingsfase van de wedstrijd met enkele mogelijkheden in het voordeel van het thuisteam was, werd de wedstrijd daarna vrijwel gelijkwaardig. Behoudens een doelpoging van IFC door aanvoerder Danny Slingerland (scoorde in 2010 het eerste doelpunt voor IFC in de hoofdklasse), die door de doelman in een corner verwerkt werd, konden de gasten in aanvallend opzicht geen potten breken. Ook Groene Ster werd maar sporadisch gevaarlijk. Zo raakte een vrije trap van Zwartjes de buitenkant van de paal en stond het vizier van een door hem zelf opgezette aanval van Velraeds niet scherp afgesteld. Een luidruchtige supporters van de Limburgers sprak bij de rust dan ook van hun slechtste eerste helft van het seizoen. Uiteraard was dat ook gelijk een compliment aan het tactisch plan van IFC om het initiatief te laten aan Groene Ster en de ruimtes klein te houden.

De tweede helft kende meer spektakel. Na een breed opgezette aanval was het Joey Grootenboer, die met een schot naast het doel een speldenprik uitdeelde. Aan de andere kant was het even later een aanval door het midden maar van Kesteren stuitte op het lichaam van onze keeper Davey van Pelt. Terwijl een vrije trap van Zwartjes ook door hem redelijk eenvoudig onschadelijk kon worden gemaakt. Halverwege de tweede helft een diepe bal op Everon Pisas die vanaf de eigen helft op weg leek richting het vijandelijk doel. Tien meter over de middenlijn werd hij getorpedeerd door Velraeds ten koste van slechts een gele kaart. Een drietal minuten daarna zette Pisas een aanval op, waarna Warner opstoomde aan de linkerkant en vervolgens de bal voorgaf. Uit de draai schoot Achraf el Hajouti in. De doelman redde moeizaam. Inmiddels was voor het eerst dit seizoen –na zeer lang blessureleed- Marco Bouwman (overigens in zijn 25e officiële wedstrijd voor IFC) in het veld gekomen. Met nog circa een kwartier te spelen werd de sterkte spits Eind aangespeeld en werd verdedigd door dezelfde Bouwman en de te hulp geschoten door Tim Willemstijn, hierbij werd de spits eerst vastgehouden en daarna ook bij een tackle geraakt. Hoewel zeker zuur voor IFC, maar zeker ook verdedigbaar oordeelde de scheidsrechter een penalty, die door Hellemons werd benut 1-0. In reactie op deze achterstand kwamen geheel logisch bij IFC zowel twee extra aanvallers in het veld alsmede dat er nu achterin één op één gespeeld ging worden. Tot een echt slotoffensief met kansen kwam het helaas niet, behoudens een bal lange bal van Grootenboer waartegen Slingerland net zijn schoen niet tegen aan kon zetten. Wel ontving de tien minuten in het veld staande Juthlen Castillo opduikend rond zijn eigen verdediging nog een directe rode kaart in zijn ijver van de man in het zwart, die overigens gemakkelijker vrije trappen had toegekend aan de thuisploeg.

Zo bleef IFC weer met lege handen staan, deze keer door de kleinst mogelijke nederlaag. Hoewel er zelf in aanvallend opzicht weinig gecreëerd kon worden is het positief, dat het nu het minste aantal tegen doelpunten betreft van de negatieve reeks. Wel is IFC nu zeer dicht bij de bedreigde zone aanbeland en is de behoefte om punten te gaan halen inmiddels zeer groot geworden. Dit zal moeten geschieden door rustig te blijven en op de trainingen keihard te werken.

Voor zondag 24 februari staat de volgende competitiewedstrijd op het programma. Het betreft een thuiswedstrijd tegen de winnaar van de eerste periodetitel, maar inmiddels naar de vijfde plaats gezakte Unitas uit Gorinchem, aanvang 14.00 uur.
Groene Ster – IFC: 1-0 (0-0).
74. 0-1 Mick Hellemons.
Opm. scheidsrechter Jules Nelissen afkomstig uit Maastricht maar wonende in Deventer gaf naast de directe rode kaart aan Castillo ook geel aan Cimen (IFC) en Velraeds (Groene Ster).

Spelers IFC: Davey van Pelt; Edison Warner, Everon Pisas, Perry van Eijken (64. Marco Bouwman), Danny Slingerland, Michael Potkamp, Ozan Cimen, Stephen Emelina, Achraf el Hajouti (86. Mohamed el Bannasri), Tim Willemstijn (77. Juthlen Castillo) en Joey Grootenboer).