Interview Erik van Schanke: “IFC za1 sluipt naar de top”

Door: Jan Volwerk  / www.janvolwerk.nl

Promovendus IFC zaterdag 1 kan de ranglijst in 3C op zijn kop gooien als het zelf bij koploper Wieldrecht wint en De Alblas punten verspeelt bij Ameide. ,,Er staat nog een rekening open,’’ zegt verdediger Erik van Schanke.

De zaterdagselectie van IFC heeft al kennis gemaakt met de nieuwe trainer Virgil Breetveld, nu nog actief bij derde-divisionist SteDoCo. Erik van Schanke: ,,Hij heeft ons zien voetballen en noemde ons spel fris. En zo is het ook. We spelen écht heel aardig voetbal. We spelen ook als een team. Dat komt omdat we vrienden zijn en ook buiten het voetballen met elkaar omgaan. We gaan voor elkaar door het vuur. Ja, het zaterdagelftal is bedoeld om jonge spelers op te leiden voor het eerste zondagelftal. Of ik die ambitie heb? Lastig. Ik voetbal mijn hele leven al op zaterdag en heb het geweldig naar mijn zin.’’

Promovendus IFC doet het onder Frank Zwakhals verrassend goed in de derde klasse. De strijd om de titel tussen Wieldrecht, De Alblas, Drechtstreek en IFC lijkt op weg naar een bloedstollende finale. ,,verrassend vind ik dat niet. We hebben een goed elftal. In de vierde klasse speelden we vorig seizoen bijna iedere tegenstander van de mat. Dan weet je dat een plek in de top vier, top vijf haalbaar moet zijn. Zeker omdat er weer talentvolle A-junioren aan de selectie zijn toegevoegd,’’ aldus Van Schanke, die onder Zwakhals als linksback is uitgegroeid tot een vaste waarde.

Van Schanke werd ‘naast’ Der Kuip in Rotterdam Zuid geboren. ,,Ik ben in de jeugd van Excelsior begonnen. Maar ik kreeg te horen dat ik te lief was. Ik koos vervolgens voor ASWH. Tot de A-jeugd ging het prima, maar in A1 zat ik veel op de bank omdat er veel jongens van buiten ASWH werden gehaald. Na een half jaar ben ik helemaal gestopt.’’

Dec 21-jarige Van Schanke werd benaderd voor het opleidingselftal van IFC, zaterdag 1. ,,twee jaar geleden verspeelden we in de slotfase van de competitie de titelrace van Streefkerk, maar vorig jaar met Frank Zwakhals werden we wel kampioen.’’ Van Schanke noemt Zwakhals een super-trainer. ,,Hij is ook verdediger geweest. Ik heb veel van hem geleerd. Maar ook van Gerard van de Meij, onze opa van het elftal. In mijn eerste wedstrijd stond ik naast hem. Ik verspeelde een bal en werd direct op mijn nummer gezet. Ik schrok daarvan. Ik was dat in de jeugd niet gewend. Mar het was wel een leerzame les.’’

Van Schanke is van huis uit geen verdediger. ,,Bij Excelsior was ik linkshalf en belandde bij toeval in de spits. Onze spits was ziek, ik moest zijn plek overnemen en scoorde direct drie keer. Frank Zwakhals heeft me vorig seizoen omgeturnd tot linksback. Ik vind het inmiddels een heerlijke positie.

In de eerste wedstrijd tegen Wieldrecht had IFC geen schijn van kans: 1-4. ,,We moesten toen nog wennen aan de derde klasse. Inmiddels hebben we wel laten zien dat we voor niemand onder hoeven te doen. Ook niet voor Wieldrecht. Het wordt sowieso een prachtige wedstrijd tussen twee teams die willen en kunnen voetballen.’’

De grafisch geschoolde Van Schanke runt inmiddels een eigen video-productiebedrijfje EVS Events. ,,Ik ben momenteel ook bezig om een nieuwe voetbalpoot te ontwikkelen. FC Social TV. De doelstelling is om wat er zich in de jeugdafdeling van amateurclubs afspeelt in beeld te brengen. Mijn eigen club is erg enthousiast. Ik maak ook al items voor Voetbal Rotterdam. Het is nu nog een hobby, die al aardig uit de hand is gelopen, maar uiteindelijk wil ik hier mijn vak van maken.’’

link naar origineel artikel