IFC JO19 winnaar ASWH-GCS zaalvoetbaltoernooi

Gisteren werd in de Ridderhal de 44e editie van het ASWH-GCS zaalvoetbaltoernooi voor JO19 teams gehouden.
In 1974 was het Altena, dat als 1e team met de wisselbeker naar huis ging. In de lijst van winnaars komen we ook Overmaas, NSVV, KNVB selectie, OSV en een Westland selectie tegen die het GCS toernooi, genoemd naar Gerrit C. Scheurwater, hebben gewonnen. Kijkende naar de andere winnaars, zien we dat naast ASWH, vv Barendrecht de meeste overwinningen heeft behaald. In 2016 ging Papendrecht met de beker naar huis. Zij mogen deze dit jaar verdedigen.

IFC moest het daar in poule A opnemen tegen RVVH en tegen divisie genoten Oranje Wit en ASWH. In de andere poule namen VVGZ, Sliedrecht, Pelikaan en Papendrecht het tegen elkaar op.

De 1e poule wedstrijd was tegen RVVH. Zij komen uit in de 1e klasse. Hoewel ze goed partij gaven, was het verschil wel merkbaar. IFC won de wedstrijd uiteindelijk vrij gemakkelijk met 4-1.

Vervolgens was Oranje Wit de tegenstander. IFC had de laatste competitie wedstrijd tegen hen verloren, dus hadden ze nog wat recht te zetten. Oranje Wit bleek echter wederom een heel stugge tegenstander.
In de beginfase ging het nog gelijk op, maar aan het einde wilde IFC nog een doorbraak forceren, maar moest dat uiteindelijk bekopen met een aantal tegendoelpunten d.m.v. snelle counters. De wedstrijd eindigde met 6-2 in het voordeel van Oranje Wit.

Hiermee leken de kansen op de finale wel verkeken. Er waren geen kruisfinales, alleen de nummers 1 van beide poules kwamen in de finale. Dus moest de laatste wedstrijd tegen ASWH gewonnen worden met de hoop op een wonder in de andere speelhal. De jongens van IFC waren er dus op gebrand om
deze wedstrijd naar zich toe te halen, maar ASWH wilde natuurlijk ook niet van IFC verliezen. Het werd een geweldige wedstrijd, die onder leiding stond van KNVB scheidsrechter Danny Makkelie.

In de beginfase was het aftasten. ASWH opende de score, maar IFC maakte al snel weer gelijk. Daarna was het weer ASWH dat op voorsprong kwam, welke vervolgens werd uitgebreid naar 3-1. Inmiddels zaten we al over de helft van de speeltijd. Het duurde lang, maar uiteindelijk kreeg IFC toch de belangrijke aansluitingstreffer en konden zij op zoek naar de verlossende gelijkmaker.

Met nog 5 minuten speeltijd op de klok was het echter nog steeds 3-2 in het voordeel ASWH. IFC zette aan voor een slotoffensief en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker. Zoals gezegd zou IFC hiermee niet in de finale komen. Ze gingen daarom vol voor de overwinning. Kort voor het einde zette IFC een geweldige combinatie op.
Het begon van achteruit, de bal werd door 4 spelers telkens 1x geraakt, waarbij de laatste tussen de palen belandde; 4-3 ! Een aanval uit het boekje. Kort daarna floot scheidsrechter Makkelie voor het einde.
ASWH had goed gespeeld en alles gegeven, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. Zij werden daardoor laatste in de poule, maar op welke plaats was IFC nu geëindigd?

Door de overwinning op ASWH bleek IFC JO19-1 onverwachts toch de poule winnaar, doordat RVVH de favoriet Oranje Wit in de laatste wedstrijd op een gelijkspel wist te houden. Zij kregen zelfs nog kansen om de wedstrijd geheel naar zich toe te trekken. Oranje Wit bleef door het gelijkspel steken op 5 punten omdat zij de 1e wedstrijd tegen ASWH ook al gelijkgespeeld hadden. IFC kwam door de winst op RVHH en ASWH op 6 punten, dat genoeg was voor de 1e plaats.

In Poule B waren voor de laatste wedstrijd ook nog 3 kanshebbers op de 1e plaats, namelijk Sliedrecht, Pelikaan en Papendrecht. Uiteindelijk trok Pelikaan aan het langste eind omdat zij een beter doelsaldo hadden dan Papendrecht. Alvorens de finale gespeeld kon worden, moesten echter eerst nog de wedstrijden om de plaatsen 3 t/m 8 gespeeld worden.

In de finale tegen Pelikaan bleek wel heel duidelijk het klasse verschil tussen de beide teams. Pelikaan probeerde er alles aan te doen om het IFC zo moeilijk mogelijk te maken. Zij konden uiteindelijk nog 2x tot score komen. IFC speelde echter zeer gedreven en liet Pelikaan bij tijd en wijle alle hoeken van het veld zien. Het was een genot om naar te kijken, maar een echte finale was het niet. Die was eigenlijk al geweest tijdens de voorgaande wedstrijd tegen ASWH. Uiteindelijk werd de finale vrij eenvoudig met 7-2 gewonnen en werd IFC JO19-1 de 1e winnaar ooit (!) van het ASWH-GCS toernooi voor O19.

Vervolgens konden onze jongens de beker voor de 1e plaats en de wisselbeker in ontvangst nemen. Tim bedankte de organisatie, dat we na 2 jaren van uitsluiting weer aan het toernooi mochten deelnemen en sprak de hoop uit, dat we ook volgend jaar weer worden uitgenodigd. Volgens dhr. Scheurwater was dit geen vraag, omdat IFC volgend jaar haar titel zal moeten verdedigen.

We feliciteren hiermee de spelers van IFC JO19-1 met het behalen van dit mooie resultaat. De jongens die hieraan hebben bijgedragen zijn: Erwin Boll (i.v.m. ziekte van Rene), Oussama El Hajouti, Rens Idzenga, Berkay Tunc, Dimitri Stolk, Mohammed El Bannasri, Hicham Bachau, Anwar Nzojibwami en Tim Kooiman onder de bezielende leiding van trainer Majid El Hajouti.

Door Jan Idzenga, een trotse leider.

Zie ook artikel op site ASWH