Kampweekend IFC Girls Academy in Loon op Zand groot succes

Kampweekend IFC Girls Academy in Loon op Zand groot succes

Na een lange periode van voorbereidingen, zowel voor als achter de schermen, was eindelijk het kampweekend voor de IFC Girls Academy aangebroken. Bijna 60 meiden variërend van 8 tot 19 hadden zich opgegeven, waarbij met alles rekening was gehouden zoals het eten, drinken en het spelprogramma. Alleen het weer was de niet zelf te regelen factor, maar ook dat zou geweldig worden. Een heerlijk zomers zonnetje scheen het hele weekend over de schitterende locatie De Mussenberg in Loon op Zand. Voorzien van sportvelden, een speeltuin en survivalbaan midden in de bossen.

Nadat iedereen was gearriveerd op de vrijdag en een plekje had gevonden om te slapen, gingen eerst de 14 allerjongsten op weg naar het kampvuur door het grote donkere bos. Onder luide muziek en al zingend werden de marshmallows geroosterd. De meiden vonden ze vooral leuk om te maken voor de begeleiding die flink moesten werken om ze weg te krijgen… Hierna waren de oudere meiden aan de beurt. Dansend en zingend bij het vuur werd er ook gesmuld van de zelf gemaakte marshmallows. Waarna een griezelverhaal volgde over The Walking Dead. Voortaan zal iedereen in een cirkel door het bos lopen om aan ze te ontkomen…. Toen was het bedtijd, nou ja op papier dan. Ook de jongste meiden die debuteerden op een kamp, wisten al hoe het werkte. Flink snoepen en lekker lang opblijven !!

Na een korte nacht was het in de ochtend tijd voor een onderling voetbaltoernooi. Het waren perfecte omstandigheden op het schitterende voetbalveld. Een mooi zomers zonnetje, met de bossen, de paarden en de koeien op de achtergrond. Stevig werd er om de doelpunten gestreden en uiteraard ook om ze te voorkomen. De scheidsrechters hadden het zwaar, maar hielden de boel goed in de hand. Soms met behulp van de gele en rode kaarten. Hoewel die meer werden uitgedeeld als de bal over het hek bij de koeien werd geschoten. Uiteindelijk was daar een winnaar bekend. De jonkies kregen een nieuwe lading kleurstoffen en suikers door de gewonnen zak snoep. Bij de ouderen was de hoofdprijs de felbegeerde IFC Girls Academy-sticker. Een uniek en gewild object dat de rode draad door het weekend zou gaan vormen…

In de middag was het tijd voor de zeskamp met zeven spellen… In gemengde teams van jong en oud werd ver gesprongen, een voetbal- en een survivalparcours afgelegd, samengewerkt bij het mijnenspel en de bal op stokken, de buikspieren getraind en de grote favoriet met het warme weer geknoeid met water in de sponzenloop. Met rode hoofden deed iedereen enthousiast mee om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het was geweldig om te zien hoe dat iedereen elkaar hielp en stimuleerde zowel jong als oud. Na deze spellen had iedereen even vrije tijd om bij te komen, alle social media even te checken en bij te werken of gewoon weer in de speeltuin te knallen.

In de avond was het restaurant Chez Richard open, die zorgde voor een exclusieve fastfood maaltijd die prima smaakte. Tijdens de maaltijd was daar het bekendmaken van de spellenmiddag. Het ging tenslotte ook om de gewilde sticker! Hierna gingen de kleinsten zich klaar maken voor het de mini-disco. Ze hadden allemaal een prachtige jurk of andere glitteroutfit meegenomen. De moeders maakten nog prachtige haren en staarten zodat ze meer dan gereed waren voor het avondbal. Schitterend om te zien hoe mooi en trots dat ze daarop waren. Vol overgave dansten ze met de ronddraaiende discobal de avond in.

Voor de oudere meiden stond een avondje Levend Stratego in het grote enge bos op het programma. Zouden ze nog durven na het enge griezelverhaal van de avond ervoor? Zou de teamtacktiek bestaan uit de veilige cirkels? De ploeg werd in twee teams verdeeld met de rode en witte lampjes, waarna de strijd om de vlag los barstte. O.a. de maarschalk, generaal, verkenners en bommen liepen in het rond. Sommigen waren echter hele slimme spionnen door het lampje uit te doen en te kijken waar de vijand de vlag verstopte. Dat was een hele snelle ronde toen … Na drie ronden sloeg de vermoeidheid verder toe en was er weer vrede in het bos. De rest van de avond was vrij om zelf te doen wat iedereen wilde. In de keuken werd het wereldrecord gekleurde bekertjes stapelen nog gevestigd. En dat nadat ook al het wereldrecord zo snel en veel mogelijk popcorn en chips eten was gebroken. Anderen ging nog even op de slaapkamer van “links naar rechts” waardoor het plafond in de keuken van “boven naar beneden” ging… Het was echter een lange en vermoeiende dag geweest met vele inspanningen in een warm zonnetje. De nacht begon voor de meesten flink eerder dan de avond ervoor.

 

In de ochtend werd voor kampbegrippen flink uitgeslapen. Met deksels en pannen moest een deel van de oudere meiden door de begeleiding wakker worden gemaakt. Die deden dat met verve en een grote lach…. Na het ontbijt was het tijd voor een soort van ochtendgymnastiek. Alle spieren losmaken voor het laatste programmaonderdeel van het kamp. Want wat hebben o.a. Sinterklaas, Dracula, een (killer)clown, een haan en een ballerina met elkaar gemeen? Het zijn vossen die gevonden moeten worden in de vossenjacht in de bossen van Loon op Zand. Wederom in nieuwe gemengde teams die met rood-wit lint aan elkaar zitten, moest de jacht worden volbracht. In de brandende zon zou dat een zware opgave zijn. Als de vos is gevonden dan moet het team een opdracht volbrengen. De bucketlist van vele meiden is weer flink opgeschoond. Want de onderdelen eierlopen, het zingen van Roodkapje, een gezamenlijke koprol en het zoeken van kruipbeestjes zoals Freek Vonk dat doet, kunnen van de lijst af.

Nadat alle vossen waren gevangen, was het vrije tijd wat de klok sloeg. Althans na het opruimen van de kamers en het inpakken van de tassen. Altijd weer een verrassing wat je van wie later weer thuis aantreft in de tas na het kamp. Bij de lunch werd de winnende ploeg bekend gemaakt van de vossenjacht. De spanning was om te snijden want het was natuurlijk de laatste kans om de IFC Girlsc Academy-sticker in de wacht te slepen. Onder sportief applaus van de anderen kon het winnende team de sticker in ontvangst nemen. Het kamp werd afgesloten met het team dat het beste het lied Roodkapje had gezongen. Indrukwekkend was de zuiverheid en meestemmigheid na zo’n lang kampweekend. Geweldig gedaan ! Ook deze prestatie werd beloond met een klaterend applaus.

Net zoals iedereen eigenlijk een staande ovatie heeft verdiend. Het was een zeer geslaagd weekend dat precies weergeeft wat de IFC Girls Academy wil zijn. Het was namelijk fantastisch om te zien hoe dat alle meiden van de verschillende leeftijden met elkaar omgaan. Contact maken, plezier en lol hebben, elkaar helpen en steunen bij de spelletjes en tegelijkertijd elkaar respecteren zodat iedereen hun eigen “ding” kan doen als daar de behoefte aan was. Kortom een topweekend !! Dit met dank aan alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt en natuurlijk de meiden voor de gezelligheid !!