Kantelwedstrijd tegen Leonidas

tekst Cees van Heeren

Voor aanvang van het seizoen had IFC de ambitie om aansluiting te gaan krijgen bij de subtop in de hoofdklasse. Na drie (dikke) achtereenvolgende nederlagen in het jaar 2019 kan deze ambitie (voorlopig) de ijskast in. Hoewel er nog 12 wedstrijden te spelen zijn en er dus nog van alles mogelijk is, zal IFC in eerste instantie meer naar onderen moeten kijken dan naar boven.
De thuiswedstrijd tegen Leonidas is daarbij een kantelpunt. Immers de ploeg uit Rotterdam staat op de 13e plaats en dat zou aan het einde van de competitie voor hen nacompetitie tegen degradatie spelen beteken. De voorsprong van IFC op deze tegenstander bedraagt nu nog vijf punten. Bij een overwinning kan IFC derhalve wat ruimer ademen, maar bij een eventuele nederlaag komt men heel dicht tegen het moeras aan van degradatie voetbal.

De tegenstander RKSV Leonidas:
De RKSV Leonidas uit Rotterdam is opgericht op 30 oktober 1909 en genoemd naar de legendarische koning van Sparta uit de Griekse oudheid. De vereniging is van oudsher een zondagvereniging. Dit seizoen speelt dit team voor in totaal het 6e seizoen in de hoofdklasse.

Dit seizoen:
Leonidas speelde al 17 wedstrijden, dus één meer dan de Ambachters. Er werd daarin 8 keer verloren, zes maal gelijkgespeeld en tenslotte drie keer gewonnen. De zo behaalde 15 punten is goed voor de 13e plaats in de rangschikking. Het doelsaldo is behoorlijk negatief met 22 doelpunten voor en 42 tegen. In de uitwedstrijden werden 8 punten gepakt middels overwinningen bij UDI´19, RKAVV en gelijke spelen bij Unitas en Minor.
In de eerste ronde van de Voetbal Rijnmond Cup zijn ze na penalty’s uitgeschakeld door het in de zaterdag 2e klasse uitkomende Soccer Boys. Ook in de districtsbeker zijn ze inmiddels uitgeschakeld door VFC.

Na de winterstop en teamtopscorer:
Trainer Koos Waslander zag het team na de winterstop doelpuntloos gelijkspelen bij Meerssen, met 0-2 winnen bij RKAVV en tenslotte vorige week thuis met 1-2 verliezen van UDI´19. Met vier doelpunten zijn Yildizturan en el Mourabit de teamtopscorers.

Historie en eerste wedstrijd:
Voor zover na te gaan troffen beide teams elkaar in competitieverband alleen eerder in het seizoen 2010-2011. In Hendrik Ido Ambacht eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (1-1). Op 21 oktober 2018 trof met elkaar in Rotterdam. Net als vorige week begon Leonidas goed aan de wedstrijd en stonden ze met 2-0 voor door doelpunten van Kappel (9e) en Van Uunen (28e). Na de rust speelde IFC beter en wist het door twee elf meter trappen van respectievelijk Danny Slingerland en Everon Pisas een gelijkspel uit het vuur te slepen.
Waar te zien:
IFC, dat recent moeizaam het vijandelijk doel weet te vinden en achterin, gezien de liefst 15 tegen doelpunten in 3 wedstrijden, zelf geen bankkluis heeft, zal 110% inzet en strijd moeten gaan tonen. Hopelijk en wellicht biedt de overwinning in de Voetbal Rijnmond Cup van afgelopen week (weliswaar slechts tegen een 3e klasser) wat houvast.
Zoals gezegd beide ploegen kunnen de punten goed gebruiken en wij kunnen dus een spannende wedstrijd verwachten.
De wedstrijd op Sportpark Schildman onder leiding van scheidsrechter L. van Leeuwen uit Santpoort Noord start om 14.00 uur.

Tot Ziens!