Koude start 2019 voor IFC in Breda

Bij het op de vierde plaats in de rangschikking staande Baronie beleefde IFC een koude competitie start van het jaar 2019. De nederlaag met 6-1, die na 90 minuten voetballen op het scorebord stond, was niet alleen een ferme tik maar ook gewoon dik verdiend.

Het team van trainer Virgil Breetveld startte in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd op 9 december jl. met één wijziging in de beginopstelling. De aanvaller Everon Pisas startte in plaats van middenvelder Marcelo Gomes da Veiga. De trainer kon overigens niet beschikken over de verdedigers Bouwman (ziek), Ammerlaan (geopereerd) en Warner (vakantie).

Hoewel uit de opstelling dus een aanvallende intentie sprak, kwam dat gedurende de wedstrijd nauwelijks of niet uit de verf. IFC speelde eerder voorzichtig met heel weinig druk naar voren of op de bal en verloor ook nog eens de meeste duels. Zonder de goed spelende thuisploeg te kort te willen doen, was er eigenlijk sprake van een collectieve offday aan de kant van de Ambachtse hoofdklasser.

Uiteraard heeft elke ploeg op elk niveau in elke competitie wel eens complete offday met een grote nederlaag tot gevolg. Ook IFC had vandaag zo´n dag. Als dit één of hoogstens twee keer in een seizoen geschiedt tegen een goede ploeg is, dat niet onoverkomelijk. Immers heel snel volgt een nieuwe wedstrijd, waarin men zich kan herstellen met het behalen van een positief resultaat. Uiteraard is het wel goed om het echec te analyseren en ervan te leren. Feit is, dat tegenstander Baronie, dat wel een teambuildingsweekend had gehad, door zijn eigen trainer in de beide oefenwedstrijden van afgelopen week IFC had bekeken en geanalyseerd.

Er waren nog geen twee minuten gespeeld toen Mekkaoui aan de linkerkant goed doorging en vanaf de achterlijn de bal terug legde op Mijnhijmer, die de 1-0 binnenschoot. Na een kwartier spelen een zeldzame positieve oprisping van de zijde van IFC. In deze periode Joey Grootenboer stuurde Everon Pisas weg, die zijn tegenstander zijn hielen liet zien en de bal langs de doelman in de verre hoek binnenschoot 1-1. Tien minuten daarna kwam de thuisploeg weer op een voorsprong. Na een corner ontstond er een scrimmage en Mijnhijmer schoot de bal van dichtbij tegen de touwen.
Met een 2-1 stand werd ook de rust bereikt en de IFC supporters waren eigenlijk opgelucht, dat de schade tot deze stand beperkt was gebleven.

In de tweede helft veranderde echter weinig of niets aan het spelbeeld. Binnen tien minuten spelen stond het 3-1. Opnieuw na een corner was het dit keer Vermeulen die in een kluwen van spelers de bal binnenschoot. Hierna een wissel aan de kant van IFC. Controlerende middenvelder Marcelo Gomes da Veiga voor aanvaller Juhtlen Castillo. Enkele minuten daarna konden twee thuisspelers zo doorlopen richting onze keeper Davey van Pelt en werd Mijnhijmer de eer van zijn hattrick gegund 4-1. In het vervolg wisselde IFC in een waarschijnlijk alles of niets poging opeens zeer aanvallend door het inbrengen van twee extra aanvallers (Goossens en El Bannasri) in plaats van twee middenvelders. Behoudens een kopbal over het doel van Gomes da Veiga leverde het echter niet op. In de laatste tien minuten van de wedstrijd scoorde Mijnhijmer nog zijn vierde van de middag en bracht daarmee zijn seizoentotaal op 11 treffers. Tot slot maakte invaller Schuit het sextet doelpunten voor de baronnen volledig.
Ondanks deze zeer ruime nederlaag blijft IFC wel gewoon op de 7eplaats in de stand staan met 20 punten uit 14 wedstrijden.

De laatste keer, dat IFC in de competitie zes doelpunten tegen kreeg was overigens op 11 december 2011. Toen in de eerste klasse vertrok Nemelaer namelijk met een 1-6 overwinning vanaf Sportpark Schildman.
Als Koning Winter het toelaat speelt IFC dinsdag 22 januari om 20.00 uur in de tweede ronde van de Voetbal Rijnmond Cup een uitwedstrijd bij het in de zondag derde klasse uitkomende FC IJsselmonde. Op zondag 27 januari volgt dan de volgende competitiewedstrijd thuis tegen Alphense Boys.

Baronie – IFC: 6-1 (2-1).
2. 1-0 Jorik Mijnhijmer, 16. Everon Pisas, 27. 2-1 Jorik Mijnhijmer, 52. 3-1 David Vermeulen, 56. 4-1 Jorik Mijnhijmer, 80. 5-1 Jorik Mijnhijmer en 86. 6-1 Mark Schuit.

Opm. scheidsrechter Badr Benlamkaddem uit Amsterdam bijgestaan door dhr. W. Veldman en dhr. K. Jousma gaf 2 gele kaarten aan Baronie spelers.

Spelers IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos, Everon Pisas, Perry van Eijken (70. Mohamed el Bannasri), Danny Slingerland (83. Noël Goossens), Michael Potkamp, Ozan Cimen, Achraf el Hajouti, Juhtlen Castillo (53. Marcelo Gomes da Veiga), Tim Willemstijn en Joey Grootenboer.

Tekst: Cees van Heeren
Foto’s: Jacques Grossouw