Nieuwe spelregels dit seizoen: Wat verandert er?

KNVB-spelregelwijzigingenDe spelregelcommissie van de FIFA heeft de spelregels dit jaar flink aangepast. Veel aanpassingen zijn vooral tekstueel. Het doel was om het korter en bondiger te omschrijven. Dat is gelukt, het ‘boek’ is bijna de helft minder dik. Verder is een aantal inhoudelijke wijzigingen in de regels doorgevoerd.

Dit zijn de  belangrijkste veranderingen: 

 1. Aftrap
  De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

— De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen.

 1. Triple punishment (drie dubbele straf)
  Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

 

 1. Strafschoppenserie
  Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

 

 1. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler
  Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen (regel voor categorie A wedstrijden. Voor categorie B-wedstrijden mag altijd de speler behandelt worden op het veld)
 2. Overige

Als een object of persoon (geen speler) de bal aanraakt voordat die in het doel gaat en het contact geen invloed heeft op de verdedigers, dan mag de scheidsrechter het doelpunt toekennen;
Een scheidsrechter kan al rood geven aan een speler voor het begin van de wedstrijd.

 

Totaal zijn er door de FIFA 94 tekstaanpassingen gemaakt. Wil je weten welke aanpassingen nog meer hebben plaatsgevonden? Lees dan de samenvattingen op http://www.knvb.nl/nieuws/scheidsrechters/scheidsrechters/18789/nieuwe-spelregels-wat-verandert-er

 

Tags:
,