Nieuwe trainer voor IFC 2

In de persoon van Ron van der Neut heeft IFC voor zijn 2e elftal in het seizoen 23-24 een nieuwe trainer gevonden. Het betreft niet alleen een zeer ervaren trainer, maar ook een oud- topamateurvoetballer.

Een introductie

In zijn voetbalcarrière behaalde Ron vooral met Heerjansdam, dat toen op het hoogste amateurniveau uitkwam, zijn mooiste successen. Ron “In oktober 1984 kwamen we uit in het KNVB bekertoernooi met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Na een 0-1 achterstand wonnen wij met 3-2. In de volgende ronde –bij de laatste 32- verloren wij met 6-0 bij Ajax.”
Ron vervolgt “in het seizoen 1988-1989 werden wij met Heerjansdam kampioen in één van de drie zaterdag 1e klassen, toen het hoogste amateurniveau. Door een 3-1 overwinning tegen DOVO werden wij vervolgens kampioen van Nederland. In deze wedstrijd was ik de aanvoerder. Uiteraard iets unieks om me maken. Tot slot werd ik nog met mijn eenheid van de landmacht een keer kampioen van Nederland bij de militairen.”

Halverwege de jaren 90 moest de actieve carrière wegens fysiek ongemak beëindigd worden, toen hij al aan het afbouwen was bij de buurman van IFC. Na het volgen van een trainersopleiding werd hij daarna trainer, voornamelijk van 2e elftallen, waarmee hij ook diverse kampioenschappen heeft behaald. “Ik ben nu dan ook denk ik al zo 25 jaar trainer.”

Trainer van IFC 2
Hoe is dat zo gekomen? Ron “Ik had geen elftal en Martin de Koning heeft mij gevraagd of ik dit niet wilde gaan doen. Het was IFC namelijk nog niet gelukt om een trainer te vinden, terwijl de voorbereiding op het seizoen al voor de deur stond. Na diverse gesprekken en omdat het ook dichtbij mijn woonplaats is, heb ik ingestemd.”
Wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen? IFC 2 is eigenlijk verrassend ingedeeld in de reserve eerste klasse. “Ik verwacht eigenlijk, dat IFC 2 het zeker niet gemakkelijk gaat krijgen op dit niveau en hoop dat jongens meegaan met het hogere niveau. Immers vorig seizoen eindigde ze in de degradatiepoule van de reserve 2e klasse als eerste. Tevens hebben wij niet zo´n heel grote selectie en hoop uiteraard dat ik regelmatig spelers terug krijg van de eerste elftal selectie. In het bekertoernooi zijn wij in de poule weliswaar uitgeschakeld, maar een gelijkspel en een overwinning tegen ploegen die in de reserve 2e klasse uitkomen, geeft wel perspectief.”
Tot slot in het voetbal gaat het vaak hoe een trainer wil gaan spelen. Wat is jouw opvatting hierover? ,,Ik heb geen eigen spelstijl. Voetballen op de wijze waarvan ik denk, dat de meeste punten te behalen zijn. Dat kan per wedstrijd verschillend zijn. Niet alleen de sterkte van de tegenstander is daarbij een factor, maar ook welke soort spelers heb je ter beschikking. Als je geen twee buitenspelers hebt, maar wel een balvaste spits bijvoorbeeld, dan heeft het weinig zin om met 3 aanvallers te gaan spelen´´ zo besluit Ron.

Wij wensen Ron en zijn team een gezellig, leerzaam en hopelijk succesvol seizoen toe.

Cees van Heeren