Oefenduel als strijd om Ambachts voetbalkampioenschap.

In een ver verleden kwamen de eerste elftallen van ASWH en IFC regelmatig elk jaar tegen elkaar uit in de strijd om de Ambacht cup. Om verschillende redenen is dat echter gestopt.
Nu staat er echter op dinsdag 14 augustus weer de Ambachtse burenderby op het programma.
Op sportpark Schildman en het veld van buurman ASWH speelt IFC dan namelijk vanaf 20.00 uur tegen zijn buurman.

Het Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht (ASWH) is opgericht in 1929 en komt het huidige seizoen voor de derde achtereenvolgend keer uit in de zaterdag derde divisie. In het jaar 2005 werd het Algeheel Nederlands Amateur kampioen. Ook won het zowel in 2006 als 2014 de landelijke KNVB beker voor amateurs. Helaas heeft de KNVB deze mooie prijs voor amateurs laten vervallen.
Waar het voor IFC de vierde oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen betreft is ASWH wat verder in zijn voorbereiding (hun competitie start één week eerder) en betreft het de zesde oefenwedstrijd.
Na nipte nederlagen tegen het in de eredivisie uitkomende Excelsior (3-4) en het in de eerste divisie uitkomende FC Dordrecht (0-1) waren er gelijke spelen tegen de zondag derde divisionisten TEC (1-1) en Westlandia (2-2). Afgelopen zaterdag werd dan verrassend ruim verloren van het naar de zaterdag hoofdklasse gepromoveerde DUNO D (1-4).
Voor de Ambachters heeft zich in de voorbereiding nieuwkomer Nebi Tiryakoglu met drie treffers het schotvaardigst getoond.

Zolang de KNVB niet tot weekendvoetbal overgaat (dus mixen van zater- en zondagclubs) zullen de beide Ambachtse teams, tenzij ze promoveren naar de tweede divisie, in competitieverband elkaar niet treffen. De laatste officiële wedstrijden tussen beide teams betroffen dan ook bekerwedstrijden. In het seizoen 2008-2009 won ASWH in de derde ronde met 3-1. Een jaar later waren beide ploegen in de bekerpoule bij elkaar ingedeeld en werd er doelpuntloos gelijkgespeeld. Tenslotte verloor IFC op eigen veld met 2-6 in de bekerpoulefase in het seizoen 2010-2011.

Wij hopen op een spannende en sportieve wedstrijd, waarbij de beste mag winnen met liefst veel toeschouwers langs het veld.
Laat deze wedstrijd tevens het begin zijn van een nieuwe traditie, dat de beide eerste elftallen van de mooie Ambachtse voetbalverenigingen jaarlijks tegen elkaar gaan strijden om de nodige prestige.

tekst: Cees van Heeren