Penalty in ondertal bezorgt IFC de winst

tekst: Cees van Heeren

In een vrij typische 0-0 wedstrijd bezorgde een door Perry van Eijken benutte penalty, op het moment dat IFC al vijf minuten met een man minder op het veld stond, de winst voor IFC. Dit in de uitwedstrijd bij G.O.E.S.

Door deze 0-1 overwinning heeft IFC alle drie de gespeelde officiële wedstrijden (twee in competitie en één in de beker) in het jaar 2018 gewonnen. De overwinning was tevens de 20ste in de hoofdklasse geschiedenis voor IFC.

Trainer Virgil Breetveld kon wegens een verblijf in het buitenland niet beschikken over vleugelverdediger Edison Warner. In de verdediging keerde daarvoor terug in de basis Marco Bouwman. In de aanval had Michael Potkamp ten opzichte van de competitiewedstrijd van een week eerder de voorkeur gekregen boven Marwin Richard.

De matige grasmat in Goes zorgde ervoor, dat goed spel voor beide ploegen haast onmogelijk was. De beide keepers behoefden dan ook nauwelijks hun kwaliteiten echt te tonen. In de aanvangsfase verhinderde keeper Davey van Pelt wel een vroeg tegendoelpunt voor de Ambachters op een inzet van Franse. Terwijl dezelfde keeper in de eerste helft ook twee keer attent was op een diepe bal. Zelf creëerde IFC twee kansen in de eerste helft. Uit een voorzet van Nico Ramos kopte Ronnie Nouwen alla Bep Bakhuis over het doel. In de 26ste minuut onderschepte Perry van Eijken goed de bal op het middenveld en penetreerde richting de vijandelijke 16 meter zone en ging daarbij een dubbele één-twee aan met aanvoerder Danny Slingerland. Helaas raakte onze aanvoerder de bal bij zijn daaropvolgende doelpoging verkeerd.

Ook na de rust bleven de gevaarlijke situaties voor beide doelen zeer schaars. Wel ontstond er tot drie keer toe een gevaarlijke situatie voor het doel van IFC. Eerst mikte Kroon echter hoog over en even later kon keeper Davey van Pelt een kopbal na en corner eenvoudig opvangen. Tot slot verdween een afstandsschot van De Vlieger voorlangs.
Nadat verdediger Marco Bouwman in de 70ste minuut naar de kant moest met zijn tweede gele kaart en de thuisploeg nadrukkelijk de druk opvoerde, viel de beslissing.
Na een verre ingooi van Jeremey Hensen werd de ingevallen Billy Nzojyibwami onreglementair een kop kans ontnomen door Hollemans. De terecht toegekende penalty werd door Perry van Eijken (foto) verzilverd voor de 0-1 voorsprong. Zijn derde competitie doelpunt dit seizoen en een heel belangrijke.
Het slotoffensief van de thuisploeg tegen het manhaftig verdedigende IFC leverde voor de thuisploeg nog wel een goede kans op, maar de inzet van Wolff vloog over de ballenvanger heen. Gescoord werd er echter niet meer, wel scoorde de Goesse aanvoerder Hollemans nog zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Met deze nieuwe overwinning op zak neemt IFC de thans gedeelde achtste plaats in de stand in op slechts zes punten achterstand van de nummer drie. Volgende week zondag 4 februari komt koploper OSS 1920 naar het eigen sportpark Schildman.

G.O.E.S. – IFC: 0-1 (0-0).
75. 0-1 Perry van Eijken.
Bijz.: Scheidsrechter R. H. Hensgens uit Landgraaf bijgestaan door dhr. A. de Jong en dhr. E.A. de Wolf drukte nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd met de gegeven penalty en de beide rode kaarten (wegens twee maal geel) aan Marco Bouwman (IFC) en Ruben Hollemans (G.O.E.S.). Overigens waren deze beslissingen allen zeker te billeken.
De spelers van IFC: Davey van Pelt; Nico Ramos, Damiano Vaudo, Ronnie Nouwen, Perry van Eijken, Danny Slingerland (66. Billy Nzojyibwami), Michael Potkamp, Ozan Cimen, Achraf el Hajouti (70. Stephen Emelina), Marco Bouwman en Jeremey Hensen (90. Noël Goossens).