Regio derby tegen periodewinnaar Unitas

tekst Cees van Heeren

Na de bekernederlaag half december 2018 bij SSV´65 is het jaar 2019 voor IFC tot nog toe ook in mineur gestart. Alle vijf de gespeelde wedstrijden werden tot nog toe verloren. Afgelopen zondag was IFC echter al redelijk dichtbij een eerste puntgewin tegen het hoog geklasseerde Groene Ster. Slechts een benutte penalty 15 minuten voor het einde van de wedstrijd betekende een 1-0 nederlaag voor de Ambachters. Dit was tevens de kleinste nederlaag in de huidige negatieve reeks. Door deze reeks is de streep van de nacompetitieplaats inmiddels wel akelig dichtbij gekomen. Punt(en)gewin wordt dan ook langzamerhand noodzakelijk.
De eerste mogelijkheid om deze negatieve reeks te doorbreken is zondag 24 februari als de regio genoot en winnaar van de eerste periodetitel Unitas uit Gorinchem op bezoek komt in Hendrik Ido Ambacht.

De Tegenstander GVV Unitas:
De Gorcums Voetbal Vereniging Unitas stamt uit 19 april 1898 en is dus inmiddels al 120 jaar oud! In het jaar 2008 werd de districtsbeker van Zuid 1 gewonnen. Voor het laatst kwam de zondag hoofdmacht in het seizoen 1988-1989 uit in de hoofdklasse. De vereniging, die net als IFC ook een zaterdag afdeling kent, heeft momenteel ongeveer 850 leden. Aan het einde van het seizoen 2016-2017 volgde promotie uit de tweede klasse via de nacompetitie met overwinningen op Emplina en Beerse Boys.

Vorig seizoen:
Vorig seizoen kwam Unitas uit in de eerste klasse B. Dit was een succesvol seizoen. Na 24 wedstrijden kon het kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse worden gevierd. Ze waren de terechte kampioen. Ze wonnen 20 wedstrijden en speelden er twee gelijk en verloren dus maar twee keer. De 62 behaalde punten betekende een voorsprong van liefst 12 punten op de nummer twee Hoogland. Tevens waren de 69 gemaakte doelpunten goed voor de meeste doelpunten in de klasse en had de verdediging het minste tegen doelpunten geïncasseerd.

Dit seizoen:
Na de voorbereiding speelden ze tot op heden 16 wedstrijden in de hoofdklasse. Na tien wedstrijden stonden ze bovenaan de ranglijst, pakten daarmee de eerste periode titel en verzekerden zich daarmee natuurlijk ook van nacompetitie voor promotie naar de derde divisie. In de stand staan ze met 16 gespeelde wedstrijden met de daarin 28 behaalde punten en een doelsaldo van 35 voor en 25 tegen thans op de 5e plaats. Na Gemert en Baronie hebben ze wel de meeste doelpunten gemaakt. In de zeven gespeelde uitwedstrijden werd verder vijf keer gewonnen. Afgelopen zondag werd echter op eigen veld met 1-2 verloren van RKAVV. In de districtsbeker van Zuid 1 wonnen ze achtereenvolgens van TSC, PSV en Reusel Sport. In de volgende ronde dienen ze een uitwedstrijd bij LRC Leerdam te spelen.

Selectie:
Trainer Rick Adjei staat dit seizoen voor het derde en laatste seizoen voor de groep. Aankomend seizoen wordt hij de nieuwe hoofdtrainer van Kozakken Boys (tweede divisie). De selectie kent zo´n 20 spelers. Onder andere de veldspelers Ouja (Papendorp), Charraoui (Spartaan´20) en Arslan (ASWH) zijn dit seizoen nieuw.
De 35 gemaakte doelpunten zijn door negen verschillende spelers gescoord. De boomlange aanvaller Pascal van Delden is daarbij goed voor 13 competitietreffers.

Historie:
In competitieverband troffen beide teams elkaar (voor het laatst) in het seizoen 2008-2009 in de eerste klasse. Thuis won IFC toen met 2-1 en in de uitwedstrijd werd het een 3-3 gelijkspel. In oktober 2016 troffen beide teams elkaar in de tweede bekerronde met een 2-2 stand na 90 minuten. De noodzakelijke strafschoppen werden door Unitas vervolgens het beste genomen. In de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 troffen beide teams elkaar voor het laatst. De ploeg uit Gorcum won op hun eigen kunstgrasveld met 1-0.
Waar te zien:
Wij kunnen een spannende regiowedstrijd verwachten met hopelijk veel publiek.
De wedstrijd op Sportpark Schildman onder leiding van scheidsrechter D. Prick uit Maastricht start om 14.00 uur.

Tot Ziens!