Semi-derby bij laatste competitiewedstrijd 2018.

tekst Cees van Heeren

Na de overwinning afgelopen zondag bij de hekkensluiter in de competitie De Meern, volgde voor IFC afgelopen dinsdagavond een koude douche met de beker uitschakeling door een team uit de tweede klasse. Hierbij viel IFC in de val van het opstellen van veel wisselspelers, die de klus wel even zouden kunnen klaren.
Hoe jammerlijk deze uitschakeling ook is, de volledige focus kan nu wel komen te liggen op de hoofdklasse competitie. De laatste wedstrijd in het jaar 2018 betreft daarin een semi-derby tegen Unitas uit Gorinchem.

De Tegenstander GVV Unitas:
De Gorcums Voetbal Vereniging Unitas stamt uit 19 april 1898 en is dus inmiddels al 120 jaar oud! In het jaar 2008 werd de districtsbeker van Zuid 1 gewonnen. Voor het laatst kwam de zondag hoofdmacht in het seizoen 1988-1989 uit in de hoofdklasse. De vereniging, die net als IFC ook een zaterdag afdeling kent, heeft momenteel ongeveer 850 leden.
Aan het einde van het seizoen 2016-2017 volgde promotie uit de tweede klasse via de nacompetitie met overwinningen op Emplina en Beerse Boys.

Vorig seizoen:
Vorig seizoen kwam Unitas uit in de eerste klasse B. Dit was een succesvol seizoen. Na 24 wedstrijden kon het kampioenschap en promotie naar de hoofdklasse worden gevierd. Ze waren de terechte kampioen. Ze wonnen 20 wedstrijden en speelden er twee gelijk en verloren dus maar twee keer. De 62 behaalde punten betekende een voorsprong van liefst 12 punten op de nummer twee Hoogland. Tevens waren de 69 gemaakte doelpunten goed voor de meeste doelpunten in de klasse en had de verdediging het minste tegen doelpunten geïncasseerd.

Dit seizoen:
Na de voorbereiding speelden ze tot op heden 13 wedstrijden in de hoofdklasse. Na tien wedstrijden stonden ze bovenaan de ranglijst, pakten daarmee de eerste periode titel en verzekerden zich daarmee van nacompetitie voor promotie naar de derde divisie. Laatstelijk zijn de prestaties echter minder geworden. In de laatste vier duels werd namelijk maar 1 punt verzameld. In de zeven gespeelde uitwedstrijden werd wel vijf keer gewonnen. In de stand staan ze met de 22 behaalde punten en een doelsaldo van 27 voor en 21 tegen op de 6e plaats. Na Gemert hebben ze wel de meeste doelpunten gemaakt.
Afgelopen dinsdag 11 december plaatste Unitas zich overigens wel voor de volgende bekerronde door een 6-0 overwinning op PSV (am).

Selectie:
Trainer Rick Adjei staat dit seizoen voor het derde en laatste seizoen voor de groep. Aankomend seizoen wordt hij de nieuwe hoofdtrainer van Kozakken Boys (tweede divisie). De selectie kent van zo´n 20 spelers. Onder andere de veldspelers Ouja (Papendorp), Charraoui (Spartaan´20) en Arslan (ASWH) zijn dit seizoen nieuw.
De 27 gemaakte doelpunten zijn door acht verschillende spelers gescoord. De boomlange aanvaller Pascal van Delden is daarbij goed voor 10 competitietreffers.

Historie:
In competitieverband troffen beide teams elkaar (voor het laatst) in het seizoen 2008-2009 in de eerste klasse. Thuis won IFC toen met 2-1 en in de uitwedstrijd werd het een 3-3 gelijkspel. In oktober 2016 troffen beide teams elkaar in de tweede bekerronde met een 2-2 stand na 90 minuten. De noodzakelijke strafschoppen werden door Unitas vervolgens het beste genomen. In de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 troffen beide teams zich voor het laatst. De gorcumers wonnen op hun eigen kunstgrasveld met 1-0.

Waar te zien:
IFC zal de bekeruitschakeling graag doen (laten) vergeten, door in de laatste wedstrijd van het jaar 2018 de goede competitievorm te hervinden. Unitas zal daarentegen juist willen aanknopen bij de vorm van de gewonnen bekerwedstrijd om eindelijk weer eens een winnend resultaat in de competitie neer te zetten. Bij een Ambachtse thuisoverwinning zal IFC in de stand de tegenstander voorbijgaan. De winnaar van dit duel mag zich tevens voorlopig kronen tot het beste zondagsteam van de regio.
Wij kunnen dus een spannende wedstrijd verwachten met hopelijk veel publiek.
De wedstrijd op Sportpark Schildman onder leiding van scheidsrechter M. Krop uit Koedijk start om 14.00 uur.

Tot Ziens!