Spanning in laatste competitieronde

tekst: Cees van Heeren

De wedstrijden in de laatste competitieronde staan meestal bol van de spanning. Spelers, trainers en supporters hopen, dat hun ploeg kampioen of periode kampioen kan worden. Andere hopen de nacompetitie of directe degradatie te ontlopen. Aan het einde van de wedstrijd blijkt de hoop in een aantal gevallen vervlogen en heerst teleurstelling.
In de hoofdklasse is het kampioenschap al vergeven aan Blauw Geel´38/Jumbo. Periodetitels zijn verovert door O.S.S. 1920 en Quick en de laatste gaan bijna zeker naar Vlissingen.
De spanning is dan ook eigenlijk vooral te vinden onderaan de ranglijst. Dosko is weliswaar al gedegradeerd, maar liefst 7 andere ploegen strijden nog om zich veilig te spelen.
Dit zijn: IFC 35 punten, Groene Ster en Gestel 34 punten, Chevremont en DESO 33 punten, RKAVV en EHC 32 punten.
Na de wedstrijden op 19 maart jl. stond IFC op de vijfde plaats in de rangschikking en bovenaan in de 3e periode. Hierna volgde echter een periode van liefst zeven wedstrijden, waarin slechts 2 punten werden gepakt. Door deze negatieve reeks is IFC niet alleen gezakt naar de 9e plaats in de rangschikking, maar nog veel belangrijker nog steeds niet zeker van het ook volgend seizoen mogen uitkomen in de hoofdklasse.
Er kunnen vele scenario´s bedacht worden, maar één ding is zeker, bij winst blijft IFC negende in de eindstand. Bij elke andere uitslag is IFC mede afhankelijk van de andere uitslagen in de competitie.
Echter gemakkelijk zal een overwinning niet worden. Weliswaar speelt IFC thuis en heeft het meer dan 70% van zijn punten thuis behaald. De tegenstander is namelijk de kampioen Blauw Geel´38 uit Veghel.

Dit seizoen:
Vorig seizoen eindigde de ploeg uit Noord Brabant in zijn 2e seizoen op dit niveau op de tweede plaats in de zuidelijke hoofdklasse en sneuvelde ze in de nacompetitie tegen de huidige kampioen van de derde divisie zondag De Dijk.
Dit seizoen speelde Blauw Geel´38 steeds om de bovenste plaats. Het veroverde de eerste periode en werd 2e in de tweede periode. Zoals gezegd is de ploeg enkele weken terug kampioen geworden. In de door hen 29 gespeelde wedstrijden behaalden ze 62 punten door middel van 18 overwinningen en 8 gelijke spelen (en dus slechts 3 nederlagen). Het doelsaldo met 73 voor en 35 tegen is uiterst positief.
Zij zijn de meer dan terechte kampioen. Immers op dit moment acht punten meer dan de nummer twee in de stand, de minste wedstrijden van alle clubs verloren en zelf het meeste gescoord.
In de uitwedstrijden heeft Blauw Geel 26 punten behaald. Naast de overwinning werd daarbij vijf keer gelijkgespeeld en verloren bij Halsteren en Quick.
De excellente vorm heeft de ploeg uit Veghel ook in het KNVB district bekertoernooi van Zuid 2 ten toon gespreid. Na overwinningen tegen Mulo, Nulandia, Haelen en De Ster werd onlangs in de halve finale met strafschoppen gewonnen van competitiegenoot Chevremont. Op 21 mei spelen ze in Panningen de finale tegen Gemert.
De kampioen heeft ook de beste schutter van de afdeling in zijn gelederen in de persoon van Alexander Mols met 23 treffers.

Historie:
De historie tussen de eerste elftallen van beide verenigingen is beperkt tot die van de heenwedstrijd in Veghel. Al in de aanvangsfase kwam IFC op achterstand, maar na de rust was het Yoeri Rombouts op aangeven van Ozan Cimen, die voor de gelijkmaker zorgde. En kwartier voor tijd scoorde Mols de 2-1 en in de blessuretijd van de wedstrijd liep de thuisploeg tegen een aandringend IFC uit naar een 4-1 overwinning.

Waar te zien:
Gezien de spanning omtrent de plaatsen onderaan de ranglijst, kan IFC de steun van supporters goed gebruiken. Kom dus in de rood zwarte kleuren aanmoedigen!
De wedstrijd, waarbij beide ploegen schorsing vrij zijn, op Sportpark Schildman begint zondag 14 mei 2017 met een neutraal arbitraal trio onder leiding van scheidsrechter R.N. de Cock uit Tilburg om 14.30 uur.

Tot Ziens!