IFC sluit 2019 af in mineur.
.

Tekst Cees van Heeren

In de laatste competitie wedstrijd van het jaar 2019 leed IFC een 2-0 nederlaag bij Unitas, dat zich daarmee winterkampioen mag noemen. Doordat IFC hiermee de laatste twee competitiewedstrijden verloor, eindigt het jaar 2019 derhalve enigszins in mineur. An de andere kant neemt IFC met zijn 20 behaalde wedstrijdpunten nog steeds de vijfde plaats in de rangschikking in.

Bij het team van trainer/coach Jack van den Berg van IFC keerden verdediger Marco Bouwman en middenvelder Perry van Eijken terug in de basiself, waardoor Stephen Emelina en Michael Potkamp op de reservebank plaatsnamen. Wegens een opgelopen blessure maakte Mitchel Ott geen deel uit van de wedstrijdselectie.

De harde wind en de soms vallende regen maakte het voor beide ploegen, die wel wilden voetballen, niet makkelijk om verzorgd voetbal op de kunstgrasmat te leggen. Het duurde daardoor heel lang voordat er echt kansen konden ontstaan. Pas in de laatste vijf minuten voor de rust was daar eigenlijk sprake van. De eerste kans was voor de thuisploeg toen Habtemariam overschoot. Enkele minuten later stoomde Nico Ramos op en de bal uit zijn schot zeilde richting de bovenhoek, maar doelman Verberk verwerkte de inzet. De laatste kans in de eerste helft was weer voor de thuisploeg toen na voorbereidend werk van Camara de teruggelegde bal door Alexander Walu naast werd geschoten (waarbij één supporter dacht, dat er gescoord was).
Zo brak de rust aan met een 0-0 tussenstand en zochten de aanwezige toeschouwers de warme kantine op om ook de verrichtingen van Feyenoord en PSV te bekijken.

Ook in de tweede helft bleef de passing bij beide ploegen onnauwkeurig door de weersomstandigheden. Deze keer was de eerste mogelijkheid voor IFC. Van net buiten de 16 meter haalde Achraf el Hajouti uit, maar via het lichaam van zijn spits Yoeri Rombouts belandde de bal in de handen van de Gorinchemse doelman.
Hoewel Unitas in de wedstrijd een licht veldvoordeel had, leek de wedstrijd zo lang op een doelpuntloos gelijkspel te gaan uitdraaien. Met nog 20 minuten te spelen op de klok kwam daar verandering in. Habtemarian gaf een voorzet vanaf hun linkerkant en de IFC verdedigers waren Alexander Walu uit het oog verloren en hij knikte gelijk raak 1-0. De IFC staf reageerde onmiddellijk met het inbrengen van extra aanvaller Grootenboer voor middenvelder El Hajouti en in de laatste tien minuten door het inbrengen van middenvelder Potkamp voor verdediger Kiflom Tsegay. De druk van IFC leverde wel wat spanning op, maar de sterke verdediging van Unitas kon ook niet echt aan het wankelen gebracht worden.
Ruim in de blessuretijd was het de ingevallen Van Delden, die na een individuele actie van Meierdres de eindstand bepaalde op 2-0.

Zo leed IFC zijn zesde competitienederlaag van het seizoen en de tweede achter elkaar. Uiteraard is de uitwedstrijd van de koploper Unitas verliezen geen schande. Immers Unitas is na zaterdag hoofdklasser Eemdijk, de ploeg met de minste tegentreffers van alle zaterdag en zondag hoofdklassers.
IFC eindigt het eerste deel van de competitie met 6 overwinningen, 6 nederlagen en 2 gelijke spelen met een doelsaldo van 29 voor en 22 tegen. Dit is momenteel goed voor de prima vijfde plaats in de rangschikking. De achterstand op koploper Unitas bedraagt nu negen (9) punten en op de nummers drie en vier zes punten. Het mee doen om de bovenste plaats is dan ook momenteel een brug te ver.
De voorsprong op de ploeg die 13e staat in de rangschikking en die na 30 wedstrijden dus nacompetitie tegen degradatie dient te gaan spelen bedraagt overigens ook slechts vijf (5) punten.
In de vorige drie seizoenen in de hoofdklasse had IFC bij de winterstop achtereenvolgens 22, 17 en 20 punten. Normaliter zijn 35 punten genoeg voor handhaving in de hoofdklasse.
Zoals altijd zal de tweede seizoenshelft gaan beslissen hoe het seizoen 19-20 voor IFC zal gaan aflopen. In seizoen 17-18 had IFC met de winterstop `slechts`17 punten, maar eindigde met 42 punten prima op de achtste plaats. Met andere woorden er wachten IFC nog 16 mooie en spannende competitiewedstrijden in 2020.

Op zondag 19 januari 2020 start het tweede deel van de competitie. IFC speelt dan een thuiswedstrijd tegen het op de 15e plaats staande SV Meerssen, aanvang 14.00 uur.

Unitas – IFC: 2-0 (0-0).
70. 1-0 Daniel Alexander Walu en 90+4. 2-0 Pascal van Delden.
Opm. Scheidsrechter Dhr. A. Midden uit Heteren bijgestaan door dhr. S. Weeda en dhr. A. Habib gaf gele kaarten aan Van Hulst, Camara (Unitas), Tekleab en Van Eijken (IFC).
Spelers IFC: Yordi Godijn; Nico Ramos, Marco Bouwman, Esey Kiflom Tsegay (81. Michael Potkamp), Everon Pisas, Hermon Tekleab, Perry van Eijken, Yoeri Rombouts, Achraf el Hajouti (72. Joey Grootenboer), Patrick Fonseca en Elson do Rosario Almeida.

Eerder gepubliceerde voorbeschouwing klik hier.