Uit de oude doos: IFC Zondag Seizoen 2008 – 2009

IFC promoveert via nacompetitie naar de eerste klasse!!

Deze heugelijke gebeurtenis was op zondag 31 mei 2009 op het sportcomplex van de v.v. Halsteren.

Het vertrouwen bij zowel de spelers als het IFC-publiek was aanwezig. Immers in de vier eerdere nacompetitiewedstrijden was niet verloren en in de gewone competitie had IFC twee keer gewonnen van de tegenstander Terneuzen.

Maar goed, met vertrouwen (bij het publiek) win je geen wedstrijd, het moet toch echt in het veld gebeuren, en daar stonden elf Terneuzers te wachten, die net als IFC in de winning mood waren. Zij hadden in de nacompetitie alle 4 de nawedstrijden tegen Rood Wit Veldhoven en EBOH gewonnen en vonden, dat ze tegen IFC nog wel wat hadden recht te zetten.

Zoals te verwachten begon de wedstrijd van beide kanten wat nerveus, maar na een minuut of vijf nam IFC het heft in handen, om het gedurende de eerste helft niet meer af te staan. Nadat er eerst nog een paar kansen waren verprutst, was het halverwege de eerste helft Marcel Dijkstra die uit een aangesneden vrije trap van Danny Slingerland de meer dan verdiende openingstreffer binnenkopte. Doordat IFC ook na die treffer verzuimde om het krachtsverschil in de stand tot uitdrukking te brengen, bleef het 1-0 en dus spannend.

In de tweede helft troonde Terneuzen met enkele wissels een volkomen andere instelling en vanaf het begin namen de Zeeuwen IFC in de houdgreep en knepen die steeds strakker aan. Schot op schot werd op het IFC doel afgevuurd, maar elke keer werd dat gestuit door de verbeten verdediging van IFC (Johan de Ruijter, Alex de Jong en Tom vd Linden, onder leiding van de absolute man of the match Hasan Karagöz). Waar dat niet genoeg was staken ook Gerard vd Mei en Vrouwe Fortuna nog een handje toe (bal onderkant lat, diverse keren vlak voorlangs). Met het een kwartier voor tijd inbrengen van Brendon Tholenaars voor de moegestreden Ufuk Akkanoglu en van Tim de Veij (net 17, eerste IFC-voetbalscholer die het eerste haalt) voor Remco de Jong wist interim-coach Ab van Oorschot, die ingaande de twee laatste reguliere competitie wedstrijden aan het roer stond, wat van de druk van Terneuzen weg te nemen, maar verder dan wat speldenprikken wist IFC niet te komen, al belandde één daarvan wel op de buitenkant van de paal.

Ondertussen kroop de wedstrijd naar het einde en kreeg het Ambachtse publiek, ondanks een naar verwachting ruime blessuretijd, toch meer en meer hoop op een goede afloop.
En toen was daar ineens de verlossing. Brendon Tholenaars geeft van rechts een prachtige pass op de op links opstomende Tim de Veij, die daardoor alleen op de Terneuzense keeper afstormt. Met de koelte van een veteraan besluit de junior om niet te vertrouwen op zijn een schot, maar de wat weifelend uitkomende keeper ‘gewoon’ voorbij te lopen, de bal in het lege doel te schuiven en hiermee zijn eigen jongensboek te schrijven. 2-0! IFC eersteklasser!

SONY DSC

Na afloop op het veld vanzelfsprekend de voor dit soort gelegenheden gebruikelijke taferelen. Hossende spelers en supporters, luid gezang, bloemen, en traantjes in menig ooghoek. Terug in Ambacht brandde onder de deskundige leiding van Hans Klootwijk een spontaan en mooi feest los, met leuke en gelukkig niet al te lange toespraken, steeds luidruchtiger analyses van de wedstrijd, de nacompetitie, het seizoen, de laatste tien jaar van IFC en zelfs hier en daar de laatste halve eeuw, natuurlijk de onvermijdelijke polonaises (soms zelfs met de burgemeester voorop, die heen en terug in de spelersbus was meegelift.

Wederom een historisch jaar derhalve IFC voor het eerst gepromoveerd naar de eerste klasse!

De voorgeschiedenis
Opnieuw kwam IFC in het seizoen 2008-2009 uit in de 2e klasse E.

De tegenstanders waren daarin enkele bekende namen van vorige en eerdere seizoenen en een enkele meer onbekende ploeg: Dubbeldam, EBOH, Haarsteeg, Madese Boys, Oosterhout, RKDVC, Steenbergen, Terneuzen, Vlissingen, Vlijmense Boys en SC ´t Zandt.

De trainer bij de start was opnieuw Ron Tempelaar.
De competitie startte op 7 september 2008 met een 4-1 thuisoverwinning gevolgd door een doelpuntrijk 4-4 gelijkspel in Vlissingen. Pas twee maanden later moest de eerste nederlaag geslikt worden bij Madese Boys, direct gevolgd door een 2-3 thuisnederlaag tegen `t Zandt. Maar IFC bleef bovenin meedraaien en leed daarna nog maar twee keer een nederlaag, telkens in een uitwedstrijd. Op de laatste speeldag won IFC thuis van Dubbeldam door doelpunten van Remco de Jong en Reinder van de Velde en stelde daarmee de 2e plaats in de eindrangschikking veilig. Zijn plaats in de nacompetitie was al eerder verzekerd.
In de 22 competitiewedstrijden werd 10 maal gewonnen, acht keer gelijkgespeeld, waaronder beide keren tegen de afdelingskampioen en dus vier keer verloren.

De eindstand in 2E:

  1. Vlissingen 44 punten
    2. IFC 38 punten
    3. EBOH 35 punten
    4. Terneuzen 34 punten

De Nacompetitie

IFC begon de nacompetitie thuis tegen RKJVV uit Den Bosch met een 2-0 thuisoverwinning. In de uitwedstrijd was een bij de na het seizoen 16/17 opgeheven tegenstander een 2-2 gelijkspel genoeg om verder te gaan. In de tweede ronde waren de amateurs van PSV de tegenstander en via de uitslagen 1-1 en 2-1 werd de finalewedstrijd om promotie bereikt.
Zoals die afliep is hierboven uitgebreid beschreven.


Meer pagina's uit de serie "uit de oude doos"
Seizoen 2001-2002
Seizoen 2002-2003
Seizoen 2003-2004
Seizoen 2004-2005
Seizoen 2005-2006
Seizoen 2006-2007
Seizoen 2007-2008
Seizoen 2007-2008 IFC wint Feyenoord 100 Jaar Cup
Seizoen 2008-2009
Seizoen 2009-2010
Seizoen 2010-2011